Afbeelding

Eerste week van december is regelmatig aan de koude kant

ma 6 december 2021

In de kalenderklimatologie spreken we dan ook van een sinterklaaswintertje. Dit jaar is het eigenlijk meer een soort van sinterklaaswintertje. Het vroor nauwelijks of niet rond 6 december. Toch hebben we inmiddels wat sneeuw zien langskomen tijdens twee frontpassages richting dinsdag en woensdagochtend. De tijdelijke witte wereld was natuurlijk een fraai gezicht in onze regionen. Eind november sneeuwde het ook al in het land en daarmee is de start van de winter in ieder geval niet helemaal hopeloos. In veel jaren duurde het tot diep in december of zelfs januari voordat de eerste winterse neerslag viel in. 

Er is geen aantoonbaar verband tussen vroege winterkoude en een daaropvolgend koud winterseizoen. Vroege winterkoude was vaker geen garantie voor een winter van kaliber. Toch begonnen de grote winters uit het (nabije) verleden al in december. Ik noem 1978, 1995 en ook eind december 1996 was het erg koud met zelfs een elfstedentocht op 4 januari 1997. Straks in januari is dat een kwart eeuw geleden alweer. De vraag is er ieder jaar weer: krijgen we een elfstedentocht !? Na 25 jaar geen tocht zou het wel weer interessant zijn.

Vanaf vrijdag lijkt de bezem door de atmosfeer te gaan want een klassieke decembersituatie vangt dan aan. Zacht, wisselvallig en daardoor ook somber weer zit er aan te komen. De stevige zuidwester steekt de kop op en depressies richting IJsland en Noorwegen gaan weersbepalend worden voor ons. In het weekend kan het al een graad of 10 worden en de nachttemperaturen komen amper nog beneden de 6 graden. Bovendien waait het stevig door.

Zo’n "zuidwest-geblaas" kan wel een paar weken aanhouden zoals we zo vaak zagen in december. Het is echter gevaarlijk om de hele maand nu al af te schrijven qua winterweer. Dat deed het KNMI in de Bilt ook rond 10 december 2008. De dag erna veranderden de weerkaarten plots ten faveure van koning Winter en na Kerst stonden we op de schaats. Januari 2009 bood ons een fraaie schaatsperiode met voor de schaatsers het zo gewenste donkere spekgladde natuurijs. 

Marc Putto

www.weerprimeur.nl