Transitie, transformatie…… de huidige toverwoorden!
Transitie, transformatie…… de huidige toverwoorden!

Transitie, transformatie

ma 29 november 2021

“De huidige wereld/maatschappij/landbouw is in transitie” is wat je leest en hoort. En of je nu wilt of niet, de roering, onrust en onzekerheid dwingt ieder van ons om na te denken over zijn toekomst. Waar ligt de toekomst van mezelf, van mijn bedrijf, van mijn erf? Hoe maak ik mijn leven, de omstandigheden van mijn gezin, mijn bedrijf en mijn erf bestendig voor de komende 5, 10 of 15 jaar met alle onzekerheid die er nu nog is?

Transitie en ook transformatie betekent veranderen, veranderen naar nieuw. Als ‘de wereld’ verandert, is het bijna onvermijdelijk om niet zelf mee te bewegen als je overeind wilt blijven. Veranderen echter is ook spannend; het betekent opnieuw kijken naar waar je staat, naar wie je bent en wat je wilt, welke mogelijkheden je hebt, wat er om je heen gebeurt en hoe jij daarin past. Het vraagt om het maken van keuzes. En keuzes zijn super-eng. Vooral als je zoveel onduidelijkheid en open einden ervaart in beleid en regelgeving.


Verandering zien als kans

Ondernemen is vooruitzien. De huidige situatie in ons land, met alle probleemthema’s (stikstofreductie, klimaat, waterbeheer en droogte, Covid19, woningtekort, biodiversiteitsafname) die ons lijken te overvallen, noodt ons allemaal om vooruit te kijken. In elke verandering ligt óók een kans, echter wordt die maar eens gewaar als je midden in je eigen vertrouwde situatie zit en het buiten lijkt te stormen.


In het oog van de storm

In alle tumult van buiten, ligt de rust, de stilte en het inzicht in het oog van de storm. Vanuit je eigen persoonlijkheid, je eigen kwaliteiten en talenten, je eigen omstandigheden, je eigen wensen en passie, je eigen locatie van erf/bedrijf, je eigen portemonnee, mag je ontdekken welke kleine of grote verandering bij jou en je bedrijf past om renderend en daarmee toekomstbestendig te worden. Het is voor iedereen anders, omdat iedereen en alles anders is. De erfcoach kan in dit proces een prettige gesprekspartner zijn; zowel bij het bewust worden van datgene wat jóu drijft, wat jóuw wensen zijn als ook bij het onderzoeken van mogelijkheden, het inspireren tot nemen van stappen, het verbinden met andere mensen en instanties die nodig zijn.


Inspiratie

Al menig erfeigenaar/agrariër heeft ons gevonden en dit zijn enkele voorbeelden van de processen van verandering waar we als erfcoaches bij betrokken zijn:

- Eigenaar van omvangrijk kalverbedrijf wil niet groter groeien, zoekt wel naar een neveninkomst. Uit onderzoek bij de gemeente blijkt dat hij zijn plan om 2 shephards (luxe pipowagens) op zijn erf te plaatsen als overnachtingsplekken, kan uitvoeren.

- Een agrariër met aanzienlijk deel van zijn grond gelegen in Natura 2000, ziet toekomst in het natuurinclusiever boeren. De erfcoach bracht hem in contact met een bureau dat nu voor hem 3 scenario’s in beeld brengt óf en hoe hij hiermee een bestendig nieuw verdienmodel kan realiseren.

we- Zoon van agrariër woont op voormalig boerenerf. Wil iets zinnigs doen met erf en opstallen. Hij is nu in gesprek met een school voor kinderen met een beperking om te onderzoeken of zijn geboorteplek, een plek kan worden voor deze kinderen om in aanraking te komen met dieren, de natuur en de rust en structuur die dat oplevert.


Uw eigen verandering

Dit zijn slechts een paar van alle veranderprocessen op het platteland waarbij we als erfcoach betrokken zijn. Mocht u zelf ook willen onderzoeken óf en welke verandering u past of heeft u al ideeën en kunt daar wel steun bij gebruiken, aarzel dan niet om de erfcoach in uw gemeente te bellen.

Gemeente Ommen: Angela Pigge, 06-29504886; Agnes Mentink, 06-20736463. Gemeente Hardenberg: Hendry van Ittersum, 06-57059830; Babke Roeterdink, 06-13488967. Kijk voor meer informatie op: www.digitaleerfcoach.nl.