Afbeelding

Vanaf Sinterklaas mogelijk winters

di 30 november 2021

November is voorbij en het was een maand die met name in de laatste fase inleverde qua temperatuur vanwege het vrij kille kwakkelweer (met sneeuw op de Veluwe en in Brabant tot wel vier centimeter aan toe).

Gemiddeld was de slachtmaand (november heette vroeger zo) een halve graad te zacht in het Torengebied. 

Recordkoude heerst al enige tijd boven het midden en noorden van Scandinaviƫ. In de late avond en nacht zagen we het kwik al dalen tot bijna -40 graden de afgelopen etmalen. Heel opvallend was ook de afgelopen weken al dat de ijsaangroei op zee daar in het hoge noorden veel forser is geweest dan tijdens de afgelopen herfsten. Die huidige Scandinavische koude kan in een later stadium van invloed worden op ons weerbeeld. Eerst volgt nog een fase met zeer wisselvallig en guur herfstweer tot en met het weekend. Na een prachtige maandag kwam de zachte oceanische lucht binnen en de temperatuur deze woensdag beweegt zich dan ook nog enige tijd rond de bijna aangename 10 graden (zeer zacht in december).

Daarna komen de winterse buien weer opzetten (vrijdag nog vrij veel regen eerst) en komen de dagtemperaturen weer op een lager niveau uit. Er zal tamelijk weinig zon zijn deze week. Buien met stofhagel en ook natte sneeuw kunnen er gaan vallen bij een gure wind erbij soms ook.

Vanaf het weekend gaat die koude vrieslucht boven het noorden van Europa zuidwaarts uitstromen en een flink deel van het oosten van Europa krijgt eerste serieuze kou binnen. Daar kan het in e nachten tot 10 of 15 graden gaan vriezen en dit geldt ook voor het Alpengebied tot in de dalen toe. Of ook de Benelux te maken gaat krijgen met zuivere winterse ontwikkelingen is nog onduidelijk.

Boven het koude Scandinaviƫ bouwt zich een hogedrukgebied op dat de kou weliswaar zuidwestwaarts doet uitstromen, maar tegelijkertijd daalt de druk in de regio IJsland. Vanuit die hoek probeert juist zachtere lucht op te stomen naar West-Europa. Volgende week weten we of de koudere lucht het zal gaat winnen, of dat juist de mildere luchtstromen vanaf zee het voor het zeggen krijgen. De koude(re) lucht krijgt het voordeel van de twijfel op dit moment.


Marc Putto

www.weerprimeur.nl