Jongerenwerk De Stuw - Podcast: Drugsgebruik onder jongeren

vr 3 december 2021 Hardenberg

Jongerenwerkers, jongeren zelf, ouders, sociaal werkers en netwerkpartners zien middelengebruik onder jongeren toenemen. De norm rondom drugsgebruik lijkt te veranderen, het is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij en daarom vinden de jongerenwerkers van De Stuw het belangrijk om hierover het gesprek met elkaar aan te gaan en te blijven voeren. Met jongeren, ouders en netwerkpartners.

De steeds wisselende COVID-gerelateerde maatregelen, vragen de jongerenwerkers steeds opnieuw om te puzzelen. “Hoe gaan we dit gesprek voeren met jongeren, ouders en netwerkpartners als er in ‘real life’ niet veel mogelijk is?” vragen ze zich als jongerenwerkers steeds af. Het gaat dan over fysieke gastcolleges op scholen, presentaties op ontmoetingsplekken, voorlichtingen in kerken, etc. waarvan ze het ontzettend jammer vinden dat deze on-hold staan totdat ze er weer enthousiast mee aan de slag kunnen. Maar stilzitten, dat is voor hen geen optie.

Podcast 

“Al pratende kwamen we samen op het idee om een podcast op te nemen”, noemt Kelly. “Waar mensen in hun eigen tijd, eigen ruimte en op hun eigen manier veilig naar kunnen luisteren. Een beetje saai zo zonder beeld, als je het mij vraagt. Dus we hebben ervoor gekozen om ook beeld toe te voegen”, gaat Luke verder. 

Het leek de jongerenwerkers mooi om het onderwerp vanuit meerdere oogpunten te belichten. Daarom hebben zij allereerst de belangrijkste speler uit het veld benaderd, namelijk de jeugd zelf. Lucca, inmiddels stagiair van jongerenwerkers Luke en Kelly, valt met zijn leeftijd binnen de doelgroep en was bereid om vanuit zijn ervaring uit het verleden, zijn huidige rol en perspectief aan te sluiten bij de opname en actief deel te nemen aan het gesprek. In de podcast vertelt hij over wat er destijds om hem heen gebeurde rondom middelengebruik en hoe hij hier nu tegenover staat. 

Taboe

Daarnaast werd Alex Govers van Tactus Verslavingszorg benaderd om vanuit zijn professionele blik op middelengebruik aan te sluiten bij het gesprek. Hij hoefde niet lang na te denken, want ook hij ziet het nut en de noodzaak om het gesprek over het onderwerp open te breken en te blijven voeren. In zijn werk als preventiewerker bij Tactus, ziet en spreekt hij veel jongeren die middelen gebruiken èn hun ouders. Wat meestal lastig is, is het taboe wat er op het onderwerp rust. Niet weten waar je goed aan doet; verbieden, straffen, inkaderen of vooral je relatie behouden en er maar niets over zeggen. Volgens Alex is hier een middenweg te vinden, open gesprekken voeren, oprechte nieuwsgierigheid en reële afspraken maken zijn hierin de sleutel. 

Dit beaamt Lucca, het gevoel hebben open en eerlijk te kunnen zijn met je ouders, is volgens hem inderdaad één van de belangrijkste dingen. Hierop vult hij aan dat het hebben van een gestructureerde dag-invulling erg belangrijk is. ‘Gewoon naar stage, school en sport gaan, niet te laat naar bed en er gewoon op tijd uit gaan’ zijn voorbeelden die hij hierbij noemt. 

Zinvolle vrijetijdsuitbesteding

Naast dat zinvolle vrijetijdsbesteding en dag-invulling met middelengebruik samenhangt, geldt dit ook voor drugs(gebruik) en criminaliteit. Jeugdagent Irene vertelt hierover vanuit haar rol en ervaringen op straat. Ze maakt in deze podcast bovenal duidelijk dat ze er niet alleen is om jeugd te straffen voor middelengebruik, maar juist wil voorkomen dat jongeren afglijden en in het criminele circuit belanden. Door samen te werken met partijen als het jongerenwerk, kunnen ze naar duurzame oplossingen zoeken voor jongeren en voorkomen dat jeugd (verder) afglijdt. In de podcast, welke op de social media kanalen van De Stuw en De Toren te vinden is, worden bovenstaande onderwerpen en nog meer verschillende aspecten belicht vanuit verschillende oogpunten. Benieuwd naar wat jeugd, de jongerenwerkers, politie en Tactus te zeggen hebben? Bekijk dan de podcast: Jongerenwerk De Stuw - Drugsgebruik onder jongeren Podcast - YouTube