Van links naar rechts: Janette Zomer, Karin Gerritsen, Marike Niezink en Carolien van Winkoop.
Van links naar rechts: Janette Zomer, Karin Gerritsen, Marike Niezink en Carolien van Winkoop. G. Brokelman

Van schoenendoos tot geschenk

wo 1 december 2021 Hardenberg

Wat kan jij doen voor een kind in armoede? Soms is het makkelijker dan je denkt! Als je meedoet aan de Schoenendoosactie tover je een simpele schoenendoos om tot een kostbaar geschenk. De afgelopen maanden zijn in Nederland en België veel schoenendozen gevuld met schoolspullen, verzorgingsartikelen, speelgoed en een knuffel voor kinderen in moeilijke omstandigheden. Ook in Hardenberg en omgeving deden veel kinderen mee. 

Een kind maakt een doos voor een ander kind. Nu worden al deze dozen klaargemaakt voor verzending. In Hardenberg gebeurt dat dit jaar voor het eerst op wat grotere schaal. De vrijwilligers hebben voor deze grote klus onderdak gevonden in Diffelen, bij Familiepark De Vechtvallei aan de Rheezerweg.

Dat rode autootje, een setje kleurpotloden of mooie schriften… ze betekenen zóveel voor een kind in Afrika, Oost-Europa of in een vluchtelingenkamp in Griekenland. Zomaar een nieuw schrift of speelgoed krijgen of nieuwe tandpasta… dat is er anders echt niet bij. Misschien is jouw schoenendoos wel het eerste cadeau dat dit kind ontvangt.

Inhoud Schoenendoos

In een schoenendoos zit in ieder geval dit: vier schriften, drie pennen, gum, puntenslijper, set kleurpotloden, drie potloden, knuffel, stuk zeep, tandenborstel, tandpasta. Daarnaast wordt een doos aangevuld met andere spullen, bijvoorbeeld een pop, auto, jojo, kleurboek, springtouw, muziekinstrument, puzzel. Of praktische spullen zoals slippers, een pet, sokken, een mooie kunststof beker. Een toilettasje, sieraden, schrijfblok, liniaal, allerlei goede spullen vinden hun weg naar de schoenendoos. Wat er niet in mag is bijvoorbeeld snoep of oorlogsspeelgoed. In de landen waar het mag, delen de vrijwilligers ook boekjes met Bijbelverhalen uit.

De organisaties die dit project regelen, bestaan al jarenlang. De meeste mensen kennen de actie dan ook wel. De Actie4Kids Schoenendoosactie valt onder de organisatie GAIN (Global Aid Network). In Hardenberg regelen Marike Niezink en Karin Gerritsen het inleverpunt en hier is ook het verwerkingscentrum voor de regio. Op dit moment kunnen geen dozen meer worden ingeleverd, de vrijwilligers maken alle dozen klaar voor het verzenden. De dozen uit Hardenberg gaan dit jaar naar Bosnië en Bulgarije, is al bekend. Daar zullen ze worden uitgedeeld door vrijwilligers, in een feestelijke ceremonie op een school of in een dorpshuis of kerk. Een megaklus met een prachtig resultaat! Er zijn 1132 schoenendozen ingeleverd in Hardenberg!

Besmet met schoenendoosvirus

Marike Niezink heeft jarenlang met haar kinderen schoenendozen gemaakt voor de actie. “Op een dag werd ik gevraagd mee te helpen de schoenendozen van onze school te controleren. Toen wist ik nog niet dat ik zo besmet zou raken met het schoenendoosvirus”, vertelt Marike. Marike werd medewerker van het verzamelpunt voor de scholen in Hardenberg. Ze keek honderden dozen na en ze vond het leuk om te zien wat iedereen ervan maakt.

Met elkaar

Nu, jaren later, is Marike samen met een vaste groep vrijwilligers, coördinator van het verwerkingscentrum Hardenberg, waar de dozen uit een grote regio naar toe worden gebracht. Met een groot aantal medevrijwilligers controleren ze de gevulde schoenendozen. Önze taak is het nakijken van elke doos en die waar nodig aan te vullen. De inhoud moet namelijk voor elk kind gelijkwaardig zijn. Het doel is dat elk kind een prachtig cadeau ontvangt. Dat we in Hardenberg ongeveer 1500 dozen zouden gaan verpakken en tiptop in orde maken voor het vervoer, dat had ik een paar jaar geleden nog niet gedacht. Gelukkig hebben we veel mensen die ons helpen. Het is echt iets dat we met elkaar doen. Zo kunnen we al jaren rekenen op een aantal dames dat voor ons etuis, tasjes en knikkerzakjes naait. Het ene setje is nog mooier dan het andere. Een ander bemant het inleverpunt, weer iemand anders houd de voorraad netjes, een ander zorgt voor het vervoer. Voor het eerst zijn we bij De Vechtvallei, we zijn zo blij met de gastvrijheid op deze locatie”, vertelt Marike. 

Het hele jaar door worden er spullen verzameld. “We krijgen veel en ik heb er een antenne voor ontwikkeld om in schoenendoosspullen te denken; je wordt er hebberig van! Er zijn een aantal winkels waar ze precies weten wat ik zoek en wat ik goed kan gebruiken als aanvulmaterialen. Zo krijg ik van een bepaalde kringloopwinkel altijd een voorraadje goed speelgoed. Als ik ergens iets geschiktst zie voor in de doos, schaf ik het aan, in de wetenschap dat straks een voor ons onbekend kind, superblij zal zijn met het speciaal voor hem of haar gemaakte unieke pakketje”.

Prachtige manier om iets te doen

Iemand die een schoenendoos heeft ingeleverd vertelt: ‘Wij doen als gezin al jaren mee met de schoenendoosactie. We vinden het een prachtige manier om heel concreet iets te doen voor kinderen die leven in nare omstandigheden en armoede. Toen onze kinderen op de basisschool zaten maakten ze allemaal een mooi versierde doos. Daar moesten ze van mij ook iets van hun eigen speelgoed in doen. De rest spaarde ik het hele jaar door bij elkaar, en in november kocht ik nog spullen bij en leverden we de goedgevulde dozen in op school. Onze kinderen zitten allang niet meer op de basisschool, en ik ben al oma, maar ik maak nog elk jaar een schoenendoos! Als je er eenmaal aan begonnen bent is het wel een beetje verslavend”.

De dozen zijn prachtig versierd

Een vrijwilliger vertelt: ‘Ik word heel enthousiast van al die mooi versierde schoenendozen. Sommige dozen zijn helemaal tot aan het randje gevuld met spullen die heel mooi qua kleur op elkaar afgestemd zijn. De dozen zijn prachtig versierd en zien er aan de buitenkant al feestelijk uit. Al die dozen zijn met zoveel zorg gemaakt, dat ik er telkens heel blij van wordt. Als ik er dan aan denk hoe blij een kind met die spulletjes zal worden… Hoe leuk is het om te geven!”.