Cora te midden van haar leerlingen en de balletdansers van het Royal Moscow Ballet. Ze mochten meedansen in de voorstelling De Voorveghter.
Cora te midden van haar leerlingen en de balletdansers van het Royal Moscow Ballet. Ze mochten meedansen in de voorstelling De Voorveghter. FRANCY VOS

Cora van der Meulen 40 jaar balletdocent

di 23 november 2021

"Waar je passie ligt, daar moet je mee doorgaan en waar een wil is, is een weg"Dat is het motto van Cora van der Meulen. Ze draait haar veertigste seizoen als klassiek ballet docent in Hardenberg. Cora kijkt met veel plezier terug én vooruit, want dansen zit haar in het bloed.

Cora was een kleuter toen ze met balletles begon in Apeldoorn, tot ze op haar dertiende verhuisde naar Dedemsvaart. Ze bleef lessen volgen en startte op haar zestiende met de sportopleiding CIOS in Heerenveen met keuzevak dans. Vier jaar later, in 1982, werd ze benaderd door het bestuur van Kreatief Centrum Hardenberg (KCH) om daar als docent klassiek ballet aan de slag te gaan. Het begin van een lange loopbaan. 


Rijks erkenning

KCH was gevestigd in Theater De Voorveghter. Wat nu een bioscoopzaal is, was toen de balletzaal. Cora: "Een prachtige locatie. Vaak staken theatermensen, zoals Bert Visscher, hun hoofd om de hoek om een glimp op te vangen van de les".

Omdat je academisch bevoegd moest zijn om in een kunstencentrum les te geven, volgde een scholingsperiode. Cora reisde elk weekend naar Amsterdam voor lessen klassiek ballet en jazzdans en naar Enschede en Leeuwarden om lessen te bekijken voor de vooropleiding voor dansacademies. Elk half jaar moest ze de dansacademie in Arnhem berichten over haar vorderingen. Zo haalde ze haar rijks erkenning.


Hoogtepunten

Alle optredens van leerlingen zijn hoogtepunten: "Het maken van een dans is al fantastisch en om dan het totaalplaatje te zien geeft zo veel voldoening. Ik kies muziekstukken die passen bij de betreffende groep leerlingen. Dat gaat heel gevoelsmatig. Zo gaat dat ook met de choreografieën. Die stem ik af op de leerlingen en ontstaan tijdens de lessen. Als ik muziek hoor komt het dansen vanzelf".


650 jaar Hardenberg
Eén van die hoogtepunten was het meedansen van leerlingen tijdens het theaterspektakel 650 jaar Hardenberg Stad aan de Vecht in 2012. Heel bijzonder was ook de deelname aan de dansfilm Homanje van Steffie Clemens, een film over kanker.


Royal Moscow Ballet
Een unieke ervaring was het optreden met het Royal Moscow Ballet in Sleeping Beauty in De Voorveghter. Die prachtige kans kreeg Cora van theaterprogrammeur Rommy Bijlsma. Tijdens een masterclass met de Russische topchoreograaf Anastasia Emelianova werden 17 leerlingen geselecteerd om mee te dansen in de voorstelling. "Het was enorm genieten van de leerlingen die de magie van het theater mochten beleven, tussen professionele balletdansers, in een prachtig decor en in mooie kostuums van katten en bloemenmeisjes".


Balletschool Cora

Grote veranderingen waren de verhuizing van KCH naar het LOC-gebouw en de fusie met De Muzerie in Zwolle. 

Toen De Muzerie in 2014 werd opgeheven, ging Cora verder als zelfstandige met Balletschool Cora. Ze geeft nog steeds les op donderdag, aan kinderen en jongeren vanaf 3 jaar en ze hoopt dat nog lang met veel plezier te kunnen doen.