Afbeelding

Kom bij de politie

wo 24 november 2021 Politie aan het woord

U las het de afgelopen tijd ongetwijfeld in de krant en zag het ook voorbij komen op tv of social media; rellen waarbij mijn collega’s van de Mobiele Eenheid flink aan de bak moesten, demonstraties waarbij de politie elk weekend maar weer groepen moet begeleiden en die dan toch finaal mislopen, ernstige misdrijven, zware druk op roosters.

En toch, ondanks alle (vaak negatieve) publicaties en filmpjes over de politie, zag ik onlangs een hele grote groep enthousiaste jongeren die aansloot bij een voorlichting. Deze voorlichting werd gegeven op een middelbare school in Hardenberg, in het kader van beroepenvoorlichting. Ruim 90 jongens en meiden uit de hadden ‘de politie’ op hun lijstje gezet en sloten, soms met pa of ma, aan bij deze uitleg.

Mijn collega kon met behulp van 2 prachtige filmpjes uitleggen hoe dynamisch ons vak er uit ziet, maar ook wat er op de politieacademie van je wordt verwacht. De meegenomen attributen spraken voor zich. Natuurlijk vertelde hij enthousiast dat het vak van politieman/vrouw een pracht job is.

Maar hij hield geen ‘rozengeur en maneschijn’ presentatie. Dus geen verhaal over dagelijks spannende aanhoudingen, altijd rijden met toeters en bellen en alleen maar succesvolle zaken. Hij legde ook zeker de vinger op de moeilijke momenten die je als agent tegenkomt; geweld naar anderen of gericht op jou, menselijk leed, angst, maar ook werken als je vrienden of familie vrij zijn en op feestjes zitten. Dat jij in een split-second een beslissing moet nemen, dat iedereen daar iets van vindt en dit ook zonder enige schaamte naar jou roept of uitgebreid op social media plaatst. En dat je in je privé tijd wel een beetje in een ‘glazen huis’ komt te zitten.

Na een half uurtje uitleg ging de bel. De groep jongeren en hun ouders verlieten het lokaal. Nog steeds enthousiast. Bij de deur bekeek ik ze nog even en vroeg me af…wie van deze jongens of meiden durft de uitdaging aan en is over een aantal jaren mijn nieuwe collega?

Meer informatie over ons prachtige vak? Kijk op www.vraaghetdepolitie.nl

Jan Anne Brink

Operationeel Expert GGP - wijk