Afbeelding

Plan voor Pumptrack bij De Kiefer

zo 21 november 2021 Dedemsvaart

Op vrijdag 3 december wordt in het clubgebouw van Fietscrossclub FCC De Vaart aan de Archimedesstraat 148 in Dedemsvaart een inloopbijeenkomst gehouden van 18.30-20.00 uur. Bij die gelegenheid worden belangstellenden geïnformeerd over de ontwikkelingen van een zogenaamde pumptrack nabij zwembad De Kiefer in Dedemsvaart. Iedereen is van harte welkom. De organisatie is echter wel verplicht bij de ingang iedereen te controleren op het coronatoegangsbewijs. Mensen zonder zo’n bewijs mag zij, op basis van de huidige corona-maatregelen, niet toelaten.

Vanuit de Fietscrossclub is er een Pumptrack commissie gevormd bestaande uit de heren Sibbele Oegema, Arjan Hutten, Niels Verrijt, Jeroen Jans en Rian Wildeboer. Deze commissie heeft afgelopen zomer een plan ingediend bij de gemeente Hardenberg voor de realisatie van een Pumptrack, een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen.

Gezonde activiteit

 ”De pumptrack zorgt voor beweging. Het is een gezonde activiteit en het geeft een “natuurlijke kick”, waar jongeren naar op zoek zijn,” menen de commissieleden, die zelf als enthousiaste fietscrossers regelmatig pumptracks in Nederland bezoeken. “Het is een gezonde bezigheid in de buitenlucht. Een pumptrack is geschikt voor crossfietsen, mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inlineskates enzovoorts. Eigenlijk voor alle fiets- en skatesporten waar wielen aan zitten. 

Laagdrempelig

Doordat een pumptrack een laagdrempelig karakter heeft is dit ook het grote voordeel ten opzichte van andere buitenspeelplaatsen. Het is laagdrempelig en er wordt een grote doelgroep mee bereikt”, aldus de commissieleden, die weliswaar verwachten dat kinderen tussen de 5 en 14 jaar het meeste gebruik van de nieuwe voorziening zullen gaan maken. “Daarnaast is een pumptrack een duurzame oplossing voor het faciliteren in de openbare ruimte,” meent de commissie. 

Vrij toegankelijk

De gemeente Hardenberg is positief over het initiatief en heeft inmiddels 2 mogelijke locaties goedgekeurd. Allebei in de buurt van zwembad De Kiefer. De pumptrack moet een vrij toegankelijke openbare plek worden, waar iedereen elk uur van de dag terecht kan. “De pumptrack is niet weers- of seizoensgebonden. En het is een onderhoudsvriendelijke speelruimte, die vandalisme proof is.”

Meer weten?

Wanneer de pumptrack eventueel wordt aangelegd, waar precies en hoe wordt nader toegelicht tijdens de inloopbijeenkomst op vrijdag 3 december. De commissieleden hopen op een grote opkomst en dat het initiatief voor een pumptrack door iedereen volledig ondersteund wordt, zodat Dedemsvaart er straks een mooie algemene speelvoorziening bij heeft.