Wethouder Scheele overhandigd plaquette en de 6 jarige Hannah uit groep 3 hiel de wethouder de boom te planten. persbericht komt via de femeente vanmorgen binnen.
Wethouder Scheele overhandigd plaquette en de 6 jarige Hannah uit groep 3 hiel de wethouder de boom te planten. persbericht komt via de femeente vanmorgen binnen. G. Brokelman

Gouden Plaquette CBS Hoogegraven

di 16 november 2021 Twenterand

Stichting Nationale Boomfeestdag heeft basisschool Hoogengraven uitgeroepen tot groenste schoolomgeving van Overijssel. Wethouder Ko Scheele overhandigde op 16 november de school een plaquette en plantte een appelboom op het schoolplein vanwege dit heugelijke feit. 

Op basis van analyses van satellietbeelden heeft de Stichting, samen met Cobra Groeninzicht, het groen van alle Nederlandse scholen in beeld gebracht. De Daltonschool, net buiten de bebouwde kom van Ommen, scoorde daarbij het hoogst in Overijssel wat betreft de hoeveelheid groen rond de school, de hoeveelheid groen in de buurt van de school, de afstand tot het dichtstbijzijnde postzegelbosje en de groenheid van de speelvoorzieningen. Stichting Nationale Boomfeestdag maakte de top drie van de groenste scholen bekend op het moment dat de kinderen een herfsttocht maakten o.l.v. boswachter Jos in de bossen van Stegeren.

Wethouder Scheele heeft, namens de gemeente Ommen, een plaquette uitgereikt aan kinderen en team van de basisschool. Daarnaast heeft hij samen met Hannah, leerling uit groep 3, een mooie appelboom op het schoolplein geplant. Tijdens het bezoek van de wethouder de kinderen hun prijs gevierd met het planten van een bloembol op schoolplein. De dag wordt verder gevuld met passende activiteiten als het maken van egelhuisjes, voederplateau’s en andere spullen die het overwinteren voor dieren helpen.

Wethouder Scheele: “Het is fantastisch wat Hoogengraven doet aan ‘groen’ onderwijs. Naast dat de school in een bosrijke omgeving ligt, betrekken zij ook de omgeving in hun onderwijs. Het spelenderwijs bijbrengen van kennis in de natuur is een perfecte combinatie en een voorbeeld voor andere scholen” 

.Nationale Boomfeestdag legt uit dat een groene schoolomgeving voor kinderen iedere dag een feest is omdat het uitdagender is om te spelen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat kinderen in een groene omgeving beter presteren, minder ziek zijn, minder overgewicht hebben en zelfs slimmer worden. Al die planten, bomen en struiken zijn daarnaast ook waardevol voor de biodiversiteit en het klimaatbestendig maken van onze woonomgeving. 

Directeur Harry Muskee is trots op de uitverkiezing. “We zijn maar een kleine school. Daarnaast heeft Stegeren geen woonwijk, de meeste leerlingen komen hier dus niet uit de rechtstreekse omgeving. We merken dat veel ouders kiezen voor onze vorm van onderwijs en deze prachtige omgeving. De komende jaren hopen we nog veel meer kinderen te verwelkomen op onze school.”

Het doel van deze prijs is om de gemeente, school en andere betrokkenen te stimuleren het gesprek te voeren over het zo groen mogelijk houden, of het groener maken van de schoolomgeving voor kinderen. Het is de wens van Stichting Nationale Boomfeestdag dat alle kinderen kunnen opgroeien in een groene, gezonde omgeving. De stichting wil scholen en gemeenten aanmoedigen de directe leer- en speelomgeving van de kinderen (verder) te vergroenen onder het motte “Samen maken scholen en gemeenten Nederland groen!”

Afbeelding
Afbeelding