Afbeelding

Krijgen we een koude winter?

za 20 november 2021

Hoe gaat de komende winter verlopen? Niet alleen voor de weerlieden een belangrijke vraag, maar meer nog voor de “gebruiker” van dat weer. De consument wil altijd weten of er nog een elfstedentocht komt en de schaatsenfabrikant zou graag willen weten hoe veel (extra) schaatsen geproduceerd moeten worden. Een zeer actueel thema is de gasprijs.

Mocht het steenkoud worden de komende maanden stijgt de toch al idioot hoge prijs van gas nog verder. Immers iedereen stookt dan goed door om die huiskamer gerieflijk te houden. 

Vandaag kijken we globaal even naar enkele seizoensprognoses die onlangs werden gelanceerd. Men is druk bezig langetermijnprognoses preciezer te maken de voorbije tien jaar. Er zijn dan ook zeker vorderingen gemaakt de laatste tijd, maar het kan nog beter.

Gezien het nog altijd onvoorspelbare en dynamische karakter van de atmosfeer, blijft het geven van een nauwkeurige seizoensprognose een lastige kwestie. World Climate Services komt met een nogal droge en koude winter op de proppen voor ons deel van Europa, terwijl het Europese weercentrum mikt op een vertrouwde zachte variant. Eigenlijk wordt nergens gesproken over een opvallend koude winter met veel vorst en sneeuw. Actueel zien we dat het in de regio Spitsbergen steenkoud is en dat het ijs zich in die regionen opvallend snel heeft weten op te bouwen de afgelopen weken. We zien ook een enorme blokkade op de oceaan ontstaan met een dijk van een hoog ten zuidwesten van IJsland. Omheen dat hogedrukgebied ontstaat een diepe noordelijke stroming die ook bij ons koudere lucht brengt, vooral op hoogte. Komende tijd kunnen er wat buien met natte sneeuw vallen in het Torengebied. Echt winters wordt het voorlopig niet in het land.
Vroeger leerde ik al dat die noordelijke blokkades van hoge druk in het voorseizoen gunstig waren voor de aansluitende winter. Daar zit wel wat in want tijdens sommige seizoenen bleef die genoemde setting vaak langer in tact en gaf daadwerkelijk een koude(re) winter. Begin maart weten we uiteraard wat de nu nog toekomstige wintermaanden ons opleverden. We gaan zeker sneeuw zien en het vriest soms streng.


Marc Putto

www.weerprimeur.nl