Kristyna met haar twee jarige zoon in de krappe achtertuin.
Kristyna met haar twee jarige zoon in de krappe achtertuin. G. Brokelman

Hoe komen we aan een woning?

za 20 november 2021

Sociale huurhuizen hebben een maximale huurprijs om woningen voor iedereen betaalbaar te houden. Maar wachtlijsten voor sociale huurwoningen worden met de dag langer. Huurhuizen in de vrije sector zijn veel te duur en kopen is voor veel woningzoekers ook geen optie. De hele woningmarkt zit vast door het grote tekort aan betaalbare huizen. De redactie van weekblad De Toren is in gesprek met Kim Zandbergen en Kristyna. Ook geven enkele politieke partijen hun mening over de woningnood in Hardenberg.

(red: Het artikel van Kim Zandbergen kon u lezen in de krant van vorige week). Het gehele artikel inclusief poll is te lezen op www.detoren.net).  .

Kristyna woont samen met Marco en hun twee zonen van 8 en 2 jaar aan de Klaproos in de wijk Baalderveld in Hardenberg. Zij wonen in een hoekwoning van ongeveer 95 vierkante meter. Zij willen graag groter wonen. Deze woning is erg klein en de tuin is minimaal.

“Wij zijn al sinds het jaar 2017 op zoek naar een koophuis. Maar toen kwamen we erachter dat we eerst wel wat geld moesten sparen, want we hadden geen spaargeld. En zijn dus druk gaan sparen. We hebben allerlei informatie verzameld via allerlei kanalen onder andere via Libero aankoopmakelaar. Hier hebben we ook nog een Webinar gevolgd om te leren hoe we het beste alles konden aanpakken. Onze ouders kunnen ons financieel niet met een hypotheek helpen. We moeten het zelfstandig doen. In het jaar 2020 zijn we echt begonnen met het zoeken van een koopwoning en hadden de hoop dat tijdens de corona de huizenmarkt zou instorten, maar het tegenovergestelde gebeurt juist. We willen heel graag in Baalderveld blijven wonen. Maar hebben ook wel op andere plaatsen gekeken zoals Gramsbergen. Ondertussen hebben we al veertig bezichtigen achter de rug. En hebben onder andere woningen gezien waarbij er meer dan 20.000 euro over de vraagprijs werd geboden. Dat is voor ons niet te doen. Ik heb ook het idee dat er veel meer mensen uit het Westen van Nederland hier naar Hardenberg komen om te wonen. Zij verkopen daar hun huis en kunnen hier op eenvoudige wijze een huis weer kopen door over te bieden. Omdat er een groot verschil is in de prijzen”, vertelt Kristyna.


Weg van de Klaproos

Naast een koopwoning wil Kristyna ook wel een andere huurwoning, als ze maar weg kan van de Klaproos. “Voor de huurprijs die wij in gedachten hebben kunnen we niet huren in Hardenberg of Baalderveld want daar is ons verzamelinkomen te hoog voor. Ook hebben we gekeken naar particuliere huur, maar dit is ver boven ons budget”. Op www.thuistreffer.nl kunt u lezen zien hoe de huurprijzen verdeeld zijn qua inkomens. Wat is de oplossing vragen we aan Kristyna. “Die is er denk ik niet. Misschien moet de gemeente meer grond kopen en daar meer huizen bouwen voor starters. Maar alles raakt voller en voller en het probleem wordt verschoven. Wij hebben volgens mij alle wegen behandeld zoals een aankoopmakelaar of woningruil. Maar niemand wil in onze woning in deze buurt wonen. Misschien is het wel een idee om een website te openen voor mensen in dezelfde situatie. En dat je zo meer van elkaar weet en leert. Of dat er woningen gebouwd worden onder bepaalde huurvoorwaarden, Bijvoorbeeld dat maar twee jaar dezelfde woning mag huren. Zodat je meer verschuiving krijgt”.

“Wij hebben de hoop in ieder geval op gegeven. Ik werd er afgelopen zomer bijna overspannen van. Telkens maar weer een huis bezichtigen en telkens weer de hoop en dan wordt het weer niets. We hebben besloten om dit huis maar weer op te knappen. Maar dit is zonde van het geld. Misschien komt er ooit een oplossing”, eindigt Kristyna het gesprek.


Stelling:

Om het woningtekort op te lossen moet de gemeente verder kijken dan alleen bijbouwen, en met creatieve oplossingen komen.


De meningen van de politieke partijen van de gemeente Hardenberg vindt u op www.detoren.net.