De thuiszorggroep.
De thuiszorggroep.

Alfa-college start met de Thuiszorgroute

ma 18 oktober 2021

In september is er bij Alfa-college Hardenberg een unieke BBL-opleiding gestart, specifiek voor de thuiszorg. Een groep van tien enthousiaste deelnemers is vanuit thuiszorgorganisaties Carinova en Beter Thuis Wonen een tweejarig traject begonnen om heel praktijkgericht een niveau 3 Maatschappelijke Zorg / Verzorgende-IG diploma te behalen: de Thuiszorgroute.

Uniek, want in tegenstelling tot een reguliere BBL-opleiding, is het doel bij deze leergang dat er in de eerste twintig weken al een stevige basis wordt gelegd op school, waarbij de deelnemers twee dagen per week les krijgen. En doordat deze basis in versneld tempo kan worden aangeleerd, is een student ook veel sneller in staat al zelfstandig aan het werk te gaan binnen het specifieke werkveld; de thuiszorg.

De groep deelnemers bestaat uit gelijkgestemden die veel van elkaar leren door elkaar te stimuleren, motiveren en inspireren. Een aantal heeft al een zorgachtergrond en anderen scholen vanuit een geheel andere baan middels het traject volledig om. “Het onderwijs wordt volledig toegespitst op de doelgroep”, zegt coach en docente van Alfa-college Hardenberg Mieke Vogelzang. “We zetten bijvoorbeeld gastdocenten in die hun expertise delen met onze studenten en nemen de deelnemers mee in de persoonlijke leefwereld van thuiswonende mensen met een zorgvraag”.


Carinova en Beter Thuis Wonen bieden een professionele werkomgeving en zijn hierin een betrouwbare, betrokken en lokale partner. “Werken in de thuiszorg vraagt om anders schakelen dan bij bijvoorbeeld een verpleeghuis of woonzorgcentra, waarbij je beschikt over meerdere disciplines op de werkvloer. Een student leert hier om juist alleen te werken, scherp te observeren en zelfstandig keuzes te maken of stappen te zetten”, zegt Mieke. “Een mooie samenwerking tussen Alfa-college en het werkveld. Ik zou ervoor pleiten om meer thuiszorgorganisaties – ook kleine – te laten aanhaken bij dit unieke traject”.


Wil je samenwerken of meer weten over onze opleidingen? Mail naar communicatie@alfa-college.nl