Afbeelding
G. Brokelman

Het gebied de Rheezermaten

wo 20 oktober 2021 Hardenberg

In 2020 zijn de herinrichtingsmaatregelen begonnen van het gebied de Rheezermaten. Dit is een onderdeel van het programma Ruimte voor de Vecht. Door het graven van een nieuwe hoofdgeul, met natuurvriendelijke oevers, waardoor de rivierprocessen verbeteren, ontstaan er kansen voor de ontwikkeling van nieuwe riviernatuur.

In het gebied zijn delen van de uiterwaarden van de Vecht opnieuw ingericht. Zo is er meer variatie aangebracht en hoogteverschillen; deze fungeren als gradiënt waardoor zij ook voor afwisseling en variatie in de natuur zorgen. In de Rheezermaten ligt ook een trilveengebied. Hier zijn de sloten zoveel mogelijk gedempt om het water langer vast te houden, het waterpeil gaat omhoog, dat ten goede komt aan het trilveen en bijbehorende soorten planten en vogels, zoals watersnip, kievit of porseleinhoen. De Veldbrakenweg is verhoogd en voorzien van een betonnen pad. Er zijn duikers in sloten omhoog gehaald om het water in het gebied langer vast te houden.

Ook zijn er recreatieve voorzieningen, voetpaden en een paar uitkijkpunten. Het pad langs de Vecht, bij de Asjeskampbrug hadden ze op deze plek niet mogen aanleggen. Ik heb wel alternatieven aangedragen die minder nadelig zijn voor de natuur, maar die werden door de gemeente terzijde geschoven.

Pad door Rheezermaten

Omwonenden waren terecht tegen het pad door de Rheezermaten, omdat er opnieuw leefgebied van dieren wordt versnipperd. Het gebied is van alle kanten beleefbaar en bovendien is ook hier een uitkijkpunt waar je dieren op afstand kunt observeren. De natuur moet erop vooruitgaan, versnippering van leefgebied draagt daar niet aan bij. Voor mij is het allerbelangrijkste dat je kunt spreken van een verbetering van de natuurkwaliteiten. Er zijn ook twee kleinschalige patrijzenakkertjes aangelegd. Het is afwachten of de patrijzen deze akkers weten te vinden. Een plasdras gebied bij Rheeze biedt hopelijk uitkomst voor broedvogels en vogels. Tijdens de doortrek zijn dit soort gebieden als rust- en foerageerplaats belangrijk. Het zijn allemaal kansen, mits er voldoende rust is.

Nieuwe kansen 

Al met al veel nieuwe kansen voor de natuur, hetgeen kan bijdragen aan succes is ‘rust’; blijf op de paden, loop niet het gebied in en hou de hond bij je.

De toekomst zal uit moeten wijzen of dit ook is gelukt.

tekst komt zondag binnen (grote tekst)
Afbeelding
Afbeelding