Afbeelding

Molenaarsechtpaar Ranter stopt ermee

wo 20 oktober 2021 Hardenberg

Molenaarsechtpaar Jan en Jannie Ranter van de Oelemölle in Hardenberg stoppen er mee. Al sinds 1997 hebben zij het stokje overgenomen van oud-molenaar Jurrien Nijzink. De molen was meer dan 100 jaar in het bezit van de familie Nijzink en heeft tot ongeveer in de jaren ‘50 van de vorige eeuw gemalen. De gemeente Hardenberg kocht in 1965 de zwaar vervallen molen van Nijzink voor 20.000 gulden. Vrijwel meteen daarna werd de molen in fases opgekapt, omdat er onvoldoende financiële middelen beschikbaar waren. Pas op 23 december 1969 is de molen officieel heropend. Nijzink werd aangesteld door de gemeente als molenaar en draaide tot eind 1996, daarna zijn Jan en Jannie op 1 januari 1997 officieel in dienst gekomen bij de gemeente.

Rond Juni 1994 kochten ze de molenaarswoning van Nijzink achter de molen en begon men met helpen op de molen, vaak op de woensdag- en zaterdagmiddag. Jan werkte halve dagen als timmerman bij een woningbouwvereniging en kon in de middag dan op de molen meedraaien.

Vanaf het begin werd de molen schoongehouden en draaide deze minimaal 2x in de week, maar soms ook vaker als het flink waaide. Er waren geen zeilen aanwezig op de wieken, dus moest het wel goed waaien.

Tijdens de openingstijden konden bezoekers de molen bezoeken met uitgebreide rondleiding en stond beneden de koffie altijd klaar, voor kinderen was er ook altijd een kleurplaat. Met de molendagen en Monumentendagen waren beide altijd van de partij en werd er van alles georganiseerd. Ook bij grote fietstochten werd er koffie met koek verkocht en konden fietsers binnen terecht voor een plasstop.

Ongeveer 1x per jaar ging er een brief naar gemeente met gedane werkzaamheden, hoeveel uren er werden gedraaid en eventuele activiteiten dat jaar. Er kwamen altijd complimenten terug van de gemeente; de molen werd altijd keurig onderhouden en stond er prima bij!

Er zijn een aantal dingen goed bijgebleven in de afgelopen jaren. Na een warme dag draaien op 29 juli 2008 kwam er onweer opzetten vanuit het westen. Toen de molen was stilgezet aan de bliksemafleider sloeg de bliksem in dacht men. Later bleek deze te zijn ingeslagen op de hoge politiemast even verderop, een enorme knal! Door de aanwezige zwerfstroom ging zelfs het belletje af op de benedenverdieping, dat al jaren niet meer gefunctioneerd had.

Ook werd er jaarlijks in de avond tijdens het driedaagse Ballonfestival in juni gedraaid en werd er altijd samen met de buren op stelling gekeken. Als de wind ging liggen en de molen stopte met draaien stegen de ballonnen vaak op, benoemd Jannie.

In 2007 was Jan herstellende van een nieuwe heup en kwam er af en toe een molenaar helpen uit Coevorden, in dat jaar draaide de molen voor het eerst in 60 jaar weer met zeilen!

Als er in de buurt feest was, iemand jarig, overleden of iets met de leden van het koninklijk huis dan werd de molen altijd traditioneel in de vreugde- of rouwstand gezet. Bewoners uit de buurt wisten dan net als vroeger dat er iets gaande was. Er kwam altijd veel waardering uit de buurt daarvoor.

Aan het einde van het jaar kwam er altijd een zelf ontworpen en gemaakte kerstster in de wieken, die van veraf al te zien was. Met de staart omhoog, zodat het lijkt op een vallende ster!

Na 1 oktober gaan ze het rustig aan doen. Jan is nog herstellende van nieuwe knie. We gaan genieten van de rust; hopelijk mooie (fiets) vakanties met molens bezoeken als dat allemaal weer gaat. Toertochten rijden op zijn vulkaan rode en lava grijze Kreidler uit 1965. Voetbal kijken bij thuisclub HHC. Jan verzamelt molenkaarten en maakt zelf foto’s op vakantie waar maar een molen staat. En natuurlijk Wim helpen op de molen!

Als blijk van waardering werd er een bos bloemen en een VVV bon overhandigd door de gemeente. Later volgt nog een klein afscheidsfeestje in de molen met familie en kennissen. Waarschijnlijk neemt vrijwillig molenaar Wim de Goeijen het stokje over.

Afbeelding
Afbeelding