Tijdens het test-event werd er in Bransveen volop genoten van de verschillende speeltoestellen.
Tijdens het test-event werd er in Bransveen volop genoten van de verschillende speeltoestellen. Gert Stegeman

Speeltuinbende test locatie Bransveen

zo 10 oktober 2021

Voor kinderen met bijvoorbeeld autisme is de speellocatie aan de Mittendorffwerf in Dedemsvaart een prima plek, maar voor kinderen in een rolstoel is de locatie niet de beste speelplek. Met name omdat er nogal veel zand ligt. Dat heeft de zogenaamde Speeltuinbende van de gemeente Hardenberg afgelopen week geconstateerd. 

De speeltuinbende, gevormd door een groep van zo'n 30 kinderen uit alle delen van de gemeente Hardenberg, kwam vorige week voor het eerst bij elkaar in Dedemsvaart om de speellocatie in woonwijk Bransveen te testen.


SamenSpeelVisie

 "De testresultaten van de Speeltuinbende gaat de gemeente gebruiken om een SamenSpeelVisie op te stellen met als uitgangspunt dat in de speeltuin zowel kinderen met- als zonder beperking, fijn met elkaar kunnen samenspelen.," licht Arjan Breukelman van de gemeente toe. Hij stelt dat het in de bedoeling ligt de gemeentelijke SamenSpeelVisie begin 2022 te presenteren. 


Gemeente wil leren

Tot die tijd worden verschillende locaties door de gebruikers (de Speeltuinbende) getest. "De bende wordt ingezet, zodat wij als gemeente leren om het beter te doen, waar dat nodig is. Soms kun je met kleine aanpassingen al een groot verschil maken", zegt Breukelman, die aangeeft dat er momenteel ook een enquĂȘte over dit onderwerp loopt.  


Het Gehandicapte Kind

Voor de test Events wordt er samengewerkt met de Stichting Het Gehandicapte Kind. Namens die organisatie werd de Speeltuinbende vorige week begeleid door Brenda Schappin. Zij vertelde de kinderen de bedoeling van de speelmiddag en hun grote rol bij het opstellen van de Visie. Na de eerste test werd vooral duidelijk dat de kinderen de speellocatie in Bransveen als een leuke speeltuin ervaren, maar dat er bij de inrichting van speeltuinen ook nog beter nagedacht kan worden over met name het gebruiksgemak voor rolstoelgebruikers. Welke eerstvolgende locatie door de Speeltuinbende wordt getest is nog niet bekend.