Voor het laten vaccineren bij de vaccinatiebus is een geldig legitimatiebewijs en mondkapje verplicht,
Voor het laten vaccineren bij de vaccinatiebus is een geldig legitimatiebewijs en mondkapje verplicht, GGD Overijssel

Vaccinatiebus strijkt neer bij De Baron

zo 19 september 2021

Mensen die nog niet de kans hebben gezien om zich tegen het coronavirus te laten vaccineren kunnen dat vandaag, 22 september, alsnog doen bij de vaccinatiebus van de GGD IJsselland, die op deze dagen neerstrijkt in Dedemsvaart.

De vaccinatiebus wordt woensdag 22 september tussen 13.00 tot 19.30 uur, in Dedemsvaart ingezet. De bus staat bij Multi Functioneel Centrum De Baron aan de Julianastraat 54. Een afspraak maken voor een prik is niet nodig. Ook voor informatie over de verschillende corona-vaccins kun je terecht bij de bus. De realisatie van de bus is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Arriva Touring.


Nieuwe fase

"Nu de massale vaccinatiecampagne is afgerond, waarbij GGD IJsselland in totaal ruim 650.000 vaccinaties heeft gezet, start deze week een nieuwe fase in het vaccinatieproces. We willen drempels wegnemen bij de mensen die nog niet de kans hebben gezien om zich te laten vaccineren”, vertelt Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccineren GGD IJsselland. In de zomermaanden, toen het massale vaccinatieproces zijn piek bereikte, is GGD IJsselland zich gaan voorbereiden op het vervolg. 


Oplossing

“We zijn gaan onderzoeken welke redenen de verschillende mensen zoal hebben om zich niet te laten vaccineren. Daaruit bleek dat we voor verschillende struikelblokken wel een oplossing kunnen bieden”, aldus Van Buuren. “Zo kan men zich nu overal zonder afspraak laten vaccineren, krijgen mensen met prikangst extra begeleiding en starten we deze week met de vaccinatiebus. Laagdrempelig, persoonlijk en dichtbij is ons streven. Acties die passen bij onze regio, onze wijken en onze inwoners. En dat gaan we de komende maanden steeds verder uitwerken.”


Vaccin-keuze

”In de vaccinatiebus kan iedereen vanaf 12 jaar terecht voor een eerste of een  tweede prik. Wie voor de tweede prik komt, moet er wel rekening mee houden dat er tussen de eerste en de tweede prik minimaal drie weken tijd zit. Er kan gekozen worden tussen het mRNA-vaccin (Pfizer) en het Janssen-vaccin. Wanneer de eerste prik in de bus gehaald wordt, kan de tweede vaccinatie een volgende keer in de bus, of op één van de vaste locaties  van GGD IJsselland, gehaald worden. 


Begeleiding

Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar geldt dat er een volwassene bij moet zijn. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen alleen komen. Voor het laten vaccineren is wel een geldig legitimatiebewijs verplicht, Dit geldt ook voor kinderen. "En vergeet je mondkapje niet," benadrukt een woordvoerder van de GGD IJsselland.. 


Betere gezondheid

De GGD's helpen de verschillende gemeentes in Nederland om de gezondheid van hun inwoners te verbeteren. Zo ook de GGD IJsselland. Zo doet haar team Beleidsadvies en Onderzoek (B&O) bijvoorbeeld onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van inwoners in de regio IJsselland. Met deze onderzoeksgegevens worden onder andere gemeenten geadviseerd over hun lokale gezondheidsbeleid. Net als de GGD vinden gemeenten het belangrijk om gezond gedrag van de inwoners te bevorderen. Daarom wordt samengewerkt met de gemeente en met organisaties in de wijk. Ook worden door de GGD campagnes ontwikkeld om een gezonde leefstijl te bevorderen. Daarnaast zorgt de GGD onder meer ook voor controle en advies over hygiëne, veiligheid en infectieziekten bij bijvoorbeeld basisscholen en Kindcentra. 

Om infectieziekten te voorkomen, op te sporen of te bestrijden worden er onder meer vaccinaties gegeven, maar ook wordt contact-opsporingsonderzoek verricht en voorlichting en advies aan inwoners gegeven en uitvoering gegeven aan landelijk beleid bij een grote infectieziekte-uitbraak. Meer over de inzet van de GGD is te vinden op de website ggdijsselland.nl.