Afbeelding

Dames wat willen ze bereiken?

di 21 september 2021

We leven in een tijd dat vrouwenvoetbal geaccepteerd is. Dat is niet altijd zo geweest. In het seizoen 2020/2021 kent de KNVB bijna 160.000 vrouwelijke leden. (Bron: KNVB). Ook in deze regio zijn verschillende voetbalverenigingen met damesteams. De redactie van Weekblad De Toren is in gesprek met enkele verenigingen over het doel van de verschillende teams en wat zij hopen te bereiken.

DVC Dedemsvaart heeft twee vrouwenteams. Vrouwen 1 voetbalt in de vierde klasse en vrouwen 2 in de vijfde klasse. “Voor DVC Dedemsvaart Vrouwen 1 is er dit jaar veel veranderd. Zes speelsters uit voorgaande jaren zijn dit jaar niet meer beschikbaar. Dit betekent opnieuw selecteren en bouwen aan een ‘nieuw’ team. We willen goed voetballen en ons daarin ontwikkelen. Als dat lukt komen de resultaten vanzelf. De wens is wel om op een hoger niveau te spelen, maar dat is een meerjarenplan”, laat de trainer van Vrouwen 1 weten. Vrouwen 2 van DVC bestaat dit jaar uit een hele jonge lichting. “Negen meiden zijn doorgestroomd vanuit de MO17 van het afgelopen seizoen. Dit zorgt voor een leuke mix van tieners en twintigers, waarbij de sfeer in het team heel belangrijk is. Wij verwachten leuk voetbal in combinatie met plezier”, vertelt de trainer van Vrouwen 2.


Mee doen voor de hoogste plek

HHC Hardenberg heeft vier vrouwenelftallen. De selectie kent 35 speelsters, uitkomend in vrouwen 1 en de beloften (vrouwen 2). 

Beide teams bestaan voornamelijk uit voetbalsters uit eigen jeugd. Daarnaast speelt in Vrouwen 1 een aantal dames van buitenaf, dit om het team te complementeren. Vorig jaar is de selectie enorm verjongd. De oudste speelster is 25 jaar. Onder leiding van Nangila van Eyck, oud-speelster van het Nederland Elftal, probeert HHC-vrouwen 1 mee te doen om de hoogste plekken in de tweede klasse. Het doel is zo lang mogelijk meedoen om de plekken die kans geven op promotie naar de eerste klasse.

Vrouwen 2 is zogezegd een beloftenteam, waarbij het vooral om opleiding draait. “Punten zijn niet het belangrijkste, het ontwikkelen van speelsters staat hier voorop”, laat HHC Hardenberg weten.


Plezier staat voorop

Het eerste vrouwenteam van voetbalvereniging Mariënberg komt uit in de vierde klasse en het tweede vrouwenteam in de vijfde klasse. "Doelstelling is dat plezier voorop staat en het voetbalspel wordt verbeterd. Dan komen de prestaties vanzelf”, laat Martin Koggel, trainer van Vrouwen 1 weten. "Bij Vrouwen 1 zijn drie dames uit Ommen aangesloten. Ongeveer vier jaar geleden is vrouwen 1 met een nieuwe lichting begonnen.

Lees verder op pagina 41.