Eigenaar van de wijngaard John van den Hoven.
Eigenaar van de wijngaard John van den Hoven. G. Brokelman

Koude, natte zomer in de wijngaard

wo 22 september 2021 Hardenberg

Lopend door de wijngaard ‘De Lutter-Esch’ aan de Kiezelweg in Lutten ziet eruit dat het een goed jaar is. Er hangen veel blauwe en witte druiventrossen, maar hebben wel en witte waas over de druiven heen.

Volgens de wijngaardenier zijn de blauwe druiven behandeld met kalk om de suzukii vliegjes te misleiden. Het suzukii vliegje gaat graag zitten op rood en blauw fruit en ligt daar zijn eitjes in. Het gevolg is dat er azijn wordt gevormd in de druif en je dit niet kunt gebruiken ‘laat eigenaar John van den Hoven samen met echtgenoot Geke kijkend naar hun wijngaard weten.

Is het een goed jaar geweest tot nu toe door het koude natte weer deze zomer?

Het jaar is laat begonnen. De planten lopen twee tot drie weken achter vergeleken met voorgaande jaren. Het leek een vroeg jaar te worden toen het afgelopen februari al 20 graden werd en daardoor de sapstroom opgang kwam. Maar een week later konden we met zijn allen schaatsen. Dat heeft wel schade toegebracht in de wijngaard. Er zijn planten uit elkaar gevroren en voor de helft afgestorven.

Gelukkig hebben we hier niet zo veel water en hagel gehad als in andere delen van het land. De regen die hier is gevallen, was tijdens het groeiseizoen waardoor we er weinig last van hebben.

Als de plant met zijn wortels in het water staat kan hij geen voeding uit de bodem opnemen. Zal hierdoor slecht gaan groeien en veel gevoeliger voor ziektes zijn. 

De wijngaard ligt hoog op de stuwwal de ‘Lutter-Esch’, waardoor het meeste water snel weg is. De planten zijn door de regen alleen erg gevoelig voor meeldauw die we daardoor vaker hebben moeten behandelen. Doordat we nu later zijn hebben we extra trossen weggehaald om de andere druiven toch goed rijp te kunnen krijgen. 

“Het blijft spannend wat voor weer het wordt”

Normaal beginnen we in de laatste week van september met de pluk, maar nu wordt dit waarschijnlijk de tweede week van oktober. Het blijft spannend wat de maand september voor weer brengt. De druiven zijn aan het afrijpen en kunnen eigenlijk geen regen meer gebruiken. We hopen op een droge september en oktober maand met een klein beetje wind. Dan hopen we dat we weer kunnen gaan plukken met onze trouwe vrijwilligers. Wanneer de vrijwilligers de druiven hebben geplukt wordt op de wijngaard de druiven ontsteelt en word de most naar onze collega wijnboer ‘De kroon van Texel’ gebracht. Om daar verder verwerkt te worden tot heerlijke wijnen. Die we dan in mei kunnen ophalen.

Van de 5000 planten die er staan hoopt de wijngaardenier toch een 4000 liter wijn te kunnen plukken. Het blijft een inschatting aan de hoeveelheid wijn wat er in de fles komt volgend jaar. Er zijn nog te veel onzekerheden. 

De gevaren die er nu nog zijn is het weer, de suzukii vlieg en de vogels. Het weer kunnen we niets aan doen. De suzukii vlieg proberen we de misleiden en de vogels proberen we met vliegers en straks met netten bij de druiven weg te houden.

Het doel is wel om van de zes verschillende rassen de soorten wijn te maken die er normaal worden geproduceerd. Alleen in iets kleinere hoeveelheden. De witte en rode wijn, en de rosé zodat we volgend jaar weer aan alle vraag kunnen voldoen.