Bert en Riny van Faassen. Vanwege de corona-maatregelen werd de onderscheiding voor Bert opgespeld door zijn vrouw Riny.
Bert en Riny van Faassen. Vanwege de corona-maatregelen werd de onderscheiding voor Bert opgespeld door zijn vrouw Riny. Gerrit Brokelman

"Ik ben er echt trots op"

ma 13 september 2021

"Ik ben er echt trots op en had het totaal niet verwacht." Dat zegt Bert van Faassen uit Dedemsvaart over de koninklijke onderscheiding, die hij zaterdag in ontvangst mocht nemen. De 64-jarige Dedemsvaarter werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Voor de gelegenheid was burgemeester Maarten Offinga naar De Baron gekomen, waar Van Faassen onder valse voorwendsels door zijn vrouw Riny naar toe was gelokt. De ware reden voor de bijeenkomst was de viering van het 50-jarig lidmaatschap van Van Faassen bij muziekvereniging Jubal, waarvoor familieleden en een select gezelschap van Jubal naar de Baron in Dedemsvaart waren afgereisd om de jubilaris te verrassen. 


Verrassing

"Het was inderdaad een grote verrassing. Toen ik zaterdagochtend thuiskwam van een repetitie van het Reünie-Orkest vertelde Rinie dat onze kookplaat kapot was. Ik keek er nog wel even naar, maar de schade leek niet direct te verhelpen. Mijn vrouw stelde dan ook voor dat we die avond een hapje buiten de deur zouden eten. Dat leek mij een goed plan. Ik vond het wel raar toen ze uiteindelijk wilde dat ik een pak met stropdas zou aantrekken. Dat had ik de laatste 5 jaar geloof ik niet meer gedragen," lacht Bert, die als rechtgeaarde echtgenoot natuurlijk deed wat zijn vrouw had gevraagd. 

De gedachte dat er meer aan de hand was, kwam uiteindelijk toen hij bij De Baron in Dedemsvaart de auto van zijn kinderen zag staan," vertelt Bert daags na de viering van zijn jubileum in het bijzijn van zo"n dertig genodigden. "Ik begreep dat de onderscheiding al ruim een jaar op het gemeentehuis had gelegen. Door corona was de uitreiking steeds uitgesteld, maar nu kon het. Het was echt heel leuk en ik ben er superblij mee," aldus van Faassen, die met name via social media honderden felicitaties in ontvangst mocht nemen. . 


Gouden jubileum

De Dedemsvaarter heeft naar eigen zeggen enorm genoten van het eerbetoon ter gelegenheid van zijn gouden jubileum met de uitreiking van de koninklijke onderscheiding als klap op de vuurpijl. Een onderscheiding, die hij vanwege de corona-maatregelen door zijn vrouw kreeg uitgereikt. Maar pas nadat onder andere burgemeester Offinga hem in alle toonaarden had geprezen om zijn grote vrijwillige inzet voor de samenleving.  


Super vrijwilliger

Van Faassen kreeg de onderscheiding omdat hij zich al heel lang vrijwillig inzet voor de samenleving. Hij zette zich in op het gebied van politiek, kerk en cultuur. De meeste activiteiten hebben echter te maken met muziek. Bert van Faassen is namelijk al sinds 1979 betrokken bij muziekvereniging Jubal. Hij was (adjunct-)voorzitter, maar ook bestuurslid en penningmeester van de muziekvereniging Ook was hij dirigent van het jeugdorkest. In zijn diensttijd was de heer Van Faassen lid van het Artillerie Trompetterkorps in Harderwijk. Vanaf 2001 is hij betrokken bij de stichting ‘Het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps’ (ROA). Ook is hij penningmeester van de Overijsselse Bond van Muziekverenigingen. Naast zijn muzikale vrijwilligerswerk is Bert al ruim twintig jaar vrijwillig actief voor de gereformeerde kerk in Dedemsvaart. Ook is hij politiek actief, hij zat in de gemeenteraad en is sinds 2014 secretaris van de Hardenbergse afdeling van het CDA. Voor zijn langdurige inzet voor de samenleving werd Van Faassen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Op uniform

"De koninklijke onderscheiding zit nu nog in een doosje, maar het is de bedoeling dat de medaille op het uniform van het Reünie-Orkest Trompetterkorps (ROA) wordt bevestigd," vertelt de Dedemsvaarter. Met het RCA treedt hij ook nog regelmatig op. Zo was het korps onlangs onder meer nog te horen in Coevorden. Van Faassen kan er geen genoeg van krijgen en is vast van plan de komende jaren nog regelmatig van zich te laten horen.