Remco Klein en Aron Winters hebben de AED op een opvallende plek geplaatst bij het pand van JMPB  aan het Rheezerend 132B
Remco Klein en Aron Winters hebben de AED op een opvallende plek geplaatst bij het pand van JMPB aan het Rheezerend 132B JMPB Onderdelen

Pand van JMPB voorzien van AED

ma 19 juli 2021

Recentelijk is bij het pand van JMPB Onderdelen aan het Rheezerend 132B een Automatische Externe Defibrillator geplaatst. "De AED is beschikbaar voor openbaar gebruik in het geval zich onverhoopt een hartstilstand bij iemand in de buurt mocht voordoen," laat Jeroen Praas weten.

Hij en Martijn Beniers van JMPB Onderdelen kwamen naar eigen zeggen 5 jaar geleden al tot het besef dat er in de omgeving van het Rheezerend een slechte dekking bestond voor wat betreft de aanwezigheid van een AED. "Je moet er niet aan denken dat er in de buurt iets zou gebeuren en iemand het leven zou laten omdat er geen AED beschikbaar was. 


Sparen 

Om die reden hebben wij destijds contact gelegd met een afgevaardigde van de Stichting Hartveilig Hardenberg en zijn gaan sparen voor een AED," vertelt Praas.  Hartveilig Hardenberg is op 17 september 2007 opgericht om tot een dekkend netwerk van AED's in de gemeente Hardenberg te komen, die inmiddels  ruim 130 AED’s telt. "Mede dankzij een subsidie van de stichting Hartveilig is het ons nu ook gelukt een AED aan te schaffen.  We hopen natuurlijk nooit gebruik te hoeven maken van het apparaat, maar het geeft wel een soort gevoel van veiligheid dat er zo'n apparaat binnen handbereik is," meent Praas. 


Reanimeren

Jaarlijks worden ongeveer 15.000 mensen in Nederland getroffen door een acute hartstilstand. Onmiddelijk handelen is dan van levensbelang. De gealarmeerde ambulance heeft in Nederland gemiddeld 10-15 minuten nodig om bij een patiënt te zijn. Maar na een hartstilstand is het starten van een reanimatie binnen zes minuten van cruciaal belang. Daarom is het van belang zoveel mogelijk AED's in de buurt te hebben, die 24 uur per dag 365 dagen per jaar beschikbaar zijn. Daarnaast zijn ook goed getrainde vrijwilligers die in de buurt wonen of werken erg belangrijk. Jeroen en kompanen roepen iedereen dan ook op zoveel mogelijk een reanimatiecursus te volgen, zodat er in voorkomend geval adequate en levensreddende hulp geboden kan worden.