Na de lunch stond er onder meer een creatieve workshop op het programma.
Na de lunch stond er onder meer een creatieve workshop op het programma. Stichting Opkikker

"Een (Opkikker)dag om nooit te vergeten"

zo 11 juli 2021

De 12-jarige Lisa, haar tienjarige zusje Iris en hun ouders Kirsten en Sander van Faassen uit Dedemsvaart hebben een dag vol verrassingen achter de rug bij De Eemhof in Zeewolde. Vrijdag 9 juli beleefde het gezin daar een zogenaamde Opkikkerdag, waarbij de ene na de andere verrassing volgde. "Een zeer geslaagde dag," aldus een medewerker van de Stichting Opkikker, die deze dag voor het gezin organiseerde. "Een ervaring om nooit te vergeten. Wij hebben zeer genoten en de kinderen hebben de hele dag gestraald," vult moeder Kirsten aan. 

Lisa wordt sinds september 2019 behandeld voor een chronische darmaandoening. Ze is chronisch vermoeid en hypermobiel en moet onder andere regelmatig aan het infuus. Bij dat alles heeft ze ook autisme, wat de situatie nog moeilijker maakt. "Ze zal waarschijnlijk haar hele leven medicatie moeten slikken en ze blijft onder behandeling bij de specialist," licht moeder Kirsten de situatie van haar dochter toe. Dit heeft begrijpelijkerwijs veel impact op haar leven, maar ook op dat van haar zusje en ouders. 


Zorgen even opzij

Om alle dagelijkse zorgen even te kunnen vergeten en alleen maar te kunnen genieten, werd Lisa met de Opkikkerdag voor haar en haar gezinsleden verrast. Zij kregen een compleet programma voorgeschoteld met verschillende unieke activiteiten. Een lichtpuntje in deze zware tijd. "Omdat het reizen te vermoeiend zou zijn voor Lisa mochten we de avond daarvoor al naar De Eemhof om er te overnachten. Ook dat was een beleving op zich," licht Kirsten toe.

VIP behandeling 

Het Dedemsvaartse gezin werd voor de Opkikkerdag opgegeven door de ouders van Kirsten. "Ze begonnen de Opkikkerdag als echte VIP’s. Ze werden namelijk rondgereden in een limousine mét politiebegeleiding. Het verkeer werd speciaal voor hen tegengehouden. Het VIP gevoel werd vastgehouden tijdens een aansluitende professionele fotoshoot en een vlucht in een helikopter. "Best wel eng. Vooral in de bochten, maar de kinderen vonden het helemaal geweldig," vertelt moeder Kirsten, die ook dat uiteindelijk een zeer bijzondere, onvergetelijke ervaring vond. Hongerig geworden van alle activiteiten en indrukken werd er aansluitend genoten van een uitgebreide lunch. 


Na de lunch werd het activiteitenprogramma voortgezet met een creatieve workshop en stapten de gezinsleden in een virtuele wereld, die dankzij de VR bril nét echt leek te zijn.  Moe maar voldaan en vol dankbaarheid gingen Lisa en haar huisgenoten na een lange, indrukwekkende dag, weer huiswaarts met een hoofd vol mooie indrukken en fijne herinneringen. 

 


Stichting Opkikker

"Als je als kind langdurig ziek bent, heb je nooit 'vrij' van de zorg die jouw ziekte met zich meebrengt. En je ouders, broers en zussen ook niet. Daarom is elk lichtpuntje, hoe klein ook, echt superbelangrijk. Dat is wat we bij Stichting Opkikker doen: lichtpuntjes bieden, zodat gezinnen weer de kracht vinden om door te gaan. Op deze manier helpt Stichting Opkikker inmiddels al ruim 2000 gezinnen met een ziek kind per jaar," vertelt Ruby Oudejans van de Stichting Opkikker.  

De Stichting Opkikker bestaat sinds 1995. De Stichting telt inmiddels een hecht team en honderden vrijwilligers: een ware keten van kracht die ervoor zorgt dat gezinnen met een ziek kind even onbezorgd plezier hebben. 


Aanmelden

In principe worden gezinnen bij de Stichting aangemeld voor een Opkikkerdag via de ziekenhuizen waar men mee samenwerkt. Echter, niet alleen ziekenhuizen kunnen een gezin aanmelden voor een Opkikkerdag. Ook patiëntenverenigingen kunnen dat, of andere goede doelen. En jij kan het ook. Ken jij een gezin met een langdurig, ernstig ziek kind dat nog niet eerder een Opkikkerdag heeft mee mogen maken? Dan kun jij ze aanmelden via www.opkikker.nl.