Afbeelding
Foto Theo Dedemsvaart.

DRAADLOOS

di 15 juni 2021

Onlangs is de bekende dominee en communicatiedeskundige Anne van der Meiden overleden. Hij was een bijzonder begaafd man en heeft veel betekend voor Twente en voor de Twentse taal een onderdeel van het Nedersaksisch.

Hij heeft deelgenomen aan veel evenementen in de gemeente Hardenberg. Ik ben blij, dat hij ook heeft gesproken bij mijn 40-jarig werkjubileum in het kerkje in Oud-Avereest.

Hij sprak toen over communicatie. Een belangrijk onderwerp voor iedereen, vooral ook voor notarissen en andere juristen.

De laatste jaren hebben we te maken met virussen (het zal u niet ontgaan zijn) zowel persoonlijk maar ook in onze digitale netwerken.

De heer van der Meiden vertelde in dat kerkje een anekdote.

In Rusland hebben ze bij een opgraving op een diepte van 50 meter een eeuwen oude telefoonkabel gevonden. De Amerikanen wilden niet achterblijven. In Amerika werd op 100 meter diepte een duizenden jaren oude draad gevonden. Bij beide grootmachten werd dus al eeuwen via techniek gecommuniceerd. Ook in Twente werd er gegraven. Vele honderden meters diep. Niks gevonden. In Twente, de rest van Overijssel en Drenthe communiceert men al sinds mensenheugenis draadloos, meestal gewoon aan de keukentafel.

Toen ik in 1971 begon te werken kwam er nog regelmatig een telegram binnen met belangrijke mededelingen. Ik heb de fax zien komen en gaan. Nu gaat het beter, via schermen hebben we snelle contacten op grote afstanden. Hoe fijn al die moderne middelen ook zijn, persoonlijk contact blijft het allerbelangrijkste.

Bert Linde.