Hotze Heeres en Ramona Hartmann hebben op de Bentinckhoeve van een leegstaand melkveebedrijf een moderne keuterboerderij gemaakt.
Hotze Heeres en Ramona Hartmann hebben op de Bentinckhoeve van een leegstaand melkveebedrijf een moderne keuterboerderij gemaakt.

Keuterboerderij met toekomst

di 15 juni 2021

Sinds een paar jaar wordt er op de Bentinckhoeve in Holthone een nieuwe koers gevaren. Gericht op kleinschaligheid die de oude hoeve op Landgoed de Groote Scheere recht doet. De boerderij werd teruggebracht in originele staat, met ruimte voor wat vee en een boomgaard. Tegelijk werd agrarisch natuurbeheer ingevoerd. Zo ontstond een moderne keuterboerderij.

De keuterboeren op de Bentinckhoeve zijn Hotze Heeres en Ramona Hartmann: “Wij kochten de boerderij in 2017 van landgoedeigenaar ASR, met daarbij zo’n tien hectare land en bos in erfpacht. ASR zocht voor het leegstaande melkveebedrijf een nieuwe functie die paste bij het landgoed. Zij dachten aan een woonboerderij met iets extra’s. Wat die extra’s waren mochten we zelf invullen. Dat kostte weinig moeite. We hielden al paarden en koeien als hobby. Af en toe slachtten we een koe voor eigen gebruik en familie. Er kwam steeds meer vraag naar dat vlees en zo werd het ‘boeren’ steeds serieuzer. Op de Bentinckhoeve maakten we definitief de stap van hobbymatig naar bedrijfsmatig boeren. Maar wel op kleine schaal. Alles moet kunnen op de grond die hier ligt”.

De koeien kregen gezelschap van enkele varkens, kippen en bijen. Het vlees van de koeien en varkens wordt aan huis verkocht en in een kraampje aan de straat kunnen voorbijgangers producten kopen als worst, honing, eieren, fruit en jam. “Mensen kunnen ook zien hoe het wordt gemaakt. We doen alles zelf, behalve het slachten. Dat laten we doen bij een kleinschalige slagerij in Lutten. De dieren worden gevoerd met wat het seizoen biedt. Nu is dat vooral gras, maar in het najaar voeren we bijvoorbeeld ook eikels. Het verschil proef je, iedereen die hier koopt vindt dat”. Die klanten zijn vooral lokale bewoners, maar in de zomer ook veel fietsende of wandelende vakantiegangers die even stoppen bij het kraampje aan de weg. “Van hen krijgen we vaak mooie reacties, zij zien dit als een idyllische plek en vragen vaak of ze even mogen kijken en foto’s mogen maken. Hun enthousiasme motiveert ons weer, je merkt dat je goed bezig bent”.


Natuurbeheer

Naast boeren behoort ook natuurbeheer tot de bedrijfsactiviteiten op de Benticnkhoeve. Bij de hoeve hoort zo’n 1,5 hectare bos en circa 8 hectare weiland en kruidenakkers. “Het weiland was al een beetje moerassig en niet in gebruik voor intensieve veeteelt. Nu is het een botanisch weiland in agrarisch natuurbeheer, met kruidenrijke randen, net als de akkers waarop we wat graan verbouwen. Dat is goed voor biodiversiteit. Toen we kwamen was het een dood hoekje, nu bruist het van het leven. Op de akkerranden en het beetje graan dat blijft staan, komen veel vogels en insecten af. Die insecten trekken weer veel zwaluwen. In de akkerranden zitten ook veel muizen en daar komen uilen op af. Er zijn nu ook veel meer fazanten. In 4,5 jaar is de biodiversiteit erg verbeterd”.

"Het is een leuke manier van werken. Je beheert het landschap en de natuur. Wat je produceert verkoop je rechtstreeks aan klanten. Dat contact en die betrokkenheid is gewoon mooi. Een fijne rustige manier van werken met een mooie balans, de natuur doet 't goed, de dieren doen 't goed. Wie dit eens wil zien is van harte welkom op de hoeve, of volg ons op facebook".

(Lees een uitgebreider artikel op www.detoren.net).