Een gemeente waar het goed wonen, werken en leven is ….

di 11 mei 2021

Je kunt de (digitale) krant niet openslaan of er staat dagelijks iets in over het tekort aan woningen voor de starters/jongeren. En áls ze er zijn, (b)lijken ze onbetaalbaar, dan wel onbereikbaar. Onze ouderen blijven langer thuis wonen, omdat de aanpassingen zo verbeterd zijn. Enerzijds mooi dat dit kan, anderzijds leidt dit tot te weinig doorstroming voor de nieuwe generatie. Dit geldt zowel voor koopwoningen als ook voor (sociale) huurwoningen. En dat is ‘zuur’, want de gemeente Hardenberg wil haar jongeren gráág behouden en de economie laten groeien.

De oplossing is het op korte termijn bieden van betaalbare, passende en goede huisvesting, want prettig wonen vormt een belangrijke basis voor het dagelijkse leven van ieder mens!

Er moet dus een andere manier van denken en samenwerken komen. Dat vraagt iets van de gemeente, investeerders, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Het is belangrijk dat zij één ding gemeen hebben: maatschappelijke betrokkenheid, binding met álle kernen van de gemeente Hardenberg. Wanneer deze maatschappelijke betrokkenheid er is, kunnen er stappen voorwaarts worden gemaakt. Dan is het bij projectontwikkeling makkelijker te onderhandelen, dat er niet alleen commercieel aantrekkelijke bouw wordt opgeleverd, maar ook huizen in een lagere kostencategorie worden gerealiseerd. Een optie om, met minder winst, een woning te bouwen voor starters, die wél betaalbaar is. Deze tijd biedt ongekende kansen om woonbehoeften optimaal te koppelen aan woningaanbod. Het CDA heeft hier ideeën over en wil zich daarvoor inzetten. Hoe mooi is het als de gemeente een ‘sociale makelaar’ inzet die continu proactief vraag en aanbod op de woningmarkt in beeld houdt en koppelingen maakt? Die aantrekkelijke doorstroommogelijkheden bespreekt met ouderen. En samen met starters kijkt naar wat nodig is om hen ‘op weg te helpen’. Bij voorkeur nog meer ‘out of the box’ denkt en kansen ziet van aantrekkelijke leegstaande (bedrijfs)panden, kerken of boerderijen. En door samenwerking concepten als Tiny houses en flexwonen voor een bredere doelgroep weet te bewerkstelligen. Gemeenten zijn over het algemeen gewend aan een ‘plus’ op woningbouw en accepteren vaker verlies op bijvoorbeeld de ontwikkeling van bedrijventerreinen (met het oog op economische spin-off). Wij pleiten voor meer investeringen in het effectief bij elkaar brengen van vraag en aanbod als het gaat om wonen. Dát heeft een sterke sociaal maatschappelijke spin off. Het CDA heeft regelmatig overleg over het programma Wonen met verschillende mensen en met aandacht voor ontwikkelingen binnen onze gemeente. Hier werden tussen 2012 en 2018 globaal 120 woningen per jaar gebouwd. En in de afgelopen drie jaar werden gemiddeld 330 woningen gerealiseerd. De ambitie stijgt naar zo’n 400 huizen per jaar in verschillende kernen; want er worden gelukkig nog steeds meer mensen geboren dan dat er overlijden. En er verhuizen meer mensen naar onze gemeente toe dan dat er vertrekken!

Nieuwe tijden vragen om samenwerking. Om verbindingen met een maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Dán kunnen we samen verder bouwen aan die ‘gemeente waar het zo goed wonen, werken en leven is'!

CDA