Paul, Klaas, René en Corine genieten ondanks een frisse wind van een terrasje bij De Buren in Dedemsvaart
Paul, Klaas, René en Corine genieten ondanks een frisse wind van een terrasje bij De Buren in Dedemsvaart William Teerlinck

Horeca ziet toegangstesten niet zitten

zo 9 mei 2021

“De Horeca wil als geen ander gastvrij zijn. De toegangstesten, waarover bij de landelijke overheid nu gesproken wordt, druist daar volledig tegen in. Wij vermoeden ook dat het een hele hoge drempel zal opwerpen en dat 90% van onze potentiële klanten zal afhaken en wel thuis dat kopje koffie zal nemen”,

Berrie Lammers uit Dedemsvaart reageert met die woorden op het voornemen van het kabinet om toegangstesten in te voeren om de heropening van de samenleving te versnellen. De voorzitter van Horeca Hardenberg zegt te snappen dat het kabinet iets wil creëren voor meer openheid. “Maar of dit de manier is? Een verplichte toegangstest maakt de gang van zaken er zeker voor de Horeca niet beter op. Feitelijk lijkt het erop dat men het laatste beetje handel dat er in de Horeca nog is, met de testen ook weer kapotmaakt”, stelt Lammers.


Is het wel tijdelijk?

Hij noemt de beperkte openingstijden en maatregelen, zoals een maximum van 2 mensen aan tafel op het terras al lastig zat. “Al met al is het een hele uitdaging om het hoofd boven water te houden. Als Horeca-ondernemer zit je bijvoorbeeld met dagverse inkopen. Je hebt meteen verderf als je een slechte, koude of regenachtige dag hebt. Dat maakt het allemaal bepaald niet makkelijk. Daarbij komt dat we ook wel twijfelachtig zijn over de tijdelijkheid van de maatregel. De toegangstest moet zeker niet permanent worden”.

Ondanks alle moeilijkheden probeert de voorzitter van Horeca Hardenberg de moed er onder zijn leden wel in te houden. “Je kunt boos naar de burgemeester lopen, maar die heeft ook de landelijke lijn te volgen. Dat heeft dus geen zin. Het is beter om samen te kijken naar de mogelijkheden en dat is precies wat wij ook proberen te doen. De meeste zaken in de gemeente Hardenberg hebben het heel goed voor elkaar en kunnen met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen prima open. Daarbij zou het goed zijn dat het kabinet zich realiseert dat de Horeca heel belangrijk is voor de mentale gezondheid van mensen”, meent Lammers.


Mooie plannen

“Gelukkig is er nu, met de heropening van de terrassen, een stap in de goede richting gezet, maar tegelijk weten we dat we er nog lang niet zijn. We willen echter wel hoopvol blijven en werken daarom achter de schermen aan tal van plannen voor de toekomst. Zo wordt er bijvoorbeeld met de Horeca in Dedemsvaart gekeken of er wellicht tijdens de Dedemsvaria-week nog een klein feestje georganiseerd kan worden. “Ook willen we “Tour de Terras” gaan opzetten en bijvoorbeeld de Kroegentocht in een nieuw jasje gaan steken met bijvoorbeeld weer een onderlinge kroegenstrijd. Over al die zaken zijn we continu in gesprek met bijvoorbeeld de Industrie Kring Avereest (I.K.A.), maar ook met Plaatselijk Belang Dedemsvaart, de DMC en de Promotie Stichting Dedemsvaart. We steunen elkaar waar we kunnen en dat is mooi. Zo heeft de DMC onlangs nog een leuke actie gedaan met de aanbieding van 2.000 kopjes koffie via de lokale Horeca. Het is superfijn om op die manier een duwtje in de rug te krijgen. Het zijn maar kleine dingen, maar die maken deze bijzondere tijd toch ook wel weer heel positief en zorgen ervoor dat we ondanks alles de moed niet verliezen en gewoon door willen gaan. Het gaat niet snel, maar het einde van de pandemie lijkt in zicht. Tot dat moment moeten we roeien met de riemen die we hebben en er samen het beste van maken”.