Zorgen om familiebedrijven

di 4 mei 2021

Het voortbestaan van veel Hardenbergse familiebedrijven dreigt in gevaar te komen als de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR) worden afgeschaft. Het CDA vraagt daarom aan het college om alles in het werk te stellen zodat deze landelijke regelingen behouden blijven.

“Familiebedrijven vormen de motor van onze regionale /gemeentelijke economie”. Uit een recent verschenen rapport blijkt dat drie op de tien bedrijven in de problemen komen als er een verhoging komt van de belasting bij het erven of schenken van een bedrijf laat het CDA weten

De helft van de familiebedrijven verwacht dat het afschaffen van de BOR en de DSR negatieve gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en innovatie. Een meerderheid van de bedrijven verwacht in de kosten te moeten snijden, waardoor er minder geïnvesteerd kan worden. “Wij maken ons hier als CDA grote zorgen om. Familiebedrijven zijn van cruciaal belang voor de gemeente en bedrijfsopvolging is een belangrijk thema binnen familiebedrijven”.

Het rapport waarop het CDA de ongerustheid baseert is afkomstig van de adviesorganisatie KPMG in samenwerking met de branchevereniging FBned, de vereniging van familiebedrijven en de Stichting Familie Onderneming.


Belastingdruk neemt toe

Er hoeft onder de BOR minder erfbelasting te worden betaald als de eigenaar van een familiebedrijf overlijdt. De DSR is ook een belastingmaatregel die geldt als de eigenaar het bedrijf overdraagt aan een familielid. Afschaffing van beide maatregelen brengt de belastingdruk bij overdracht van de onderneming van 3,4 procent naar 41,5 procent.


Vragen voor het college

De CDA-fractie vraagt aan het college of het college op de hoogte is van het onderzoek inzake de mogelijke afschaffing van de BOR en de DSR. Als het college op de hoogte is wil de CDA-fractie de zienswijze van het college weten en hoe de gemeente hier via het VNG bij betrokken is. e CDA fractie wil graag van het college weten of zij de mening van de CDA fractie delen dat bij afschaffing van de BOR en DSR er flinke consequenties zijn voor de familiebedrijven in de gemeente Hardenberg. De CDA fractie is ook benieuwd welke inzet het college gaat leveren om een mogelijk afschaffing van de BOR en de DSR te voorkomen.