Dodenherdenking

ma 10 mei 2021

Afgelopen dinsdag was het dodenherdenking. Een moment om bij stil te staan. Een moment om te bedenken wat vrijheid betekend.


Dinsdag had ik een late dienst als regionale officier van dienst. Zoals u wellicht in de media hebt kunnen lezen was er dinsdag eind van de middag een triest incident in Dalfsen waarbij een 43 jarige man onder een omvallende boom terecht kwam en hierbij overleed. Omdat dit een onnatuurlijk overlijden is moet er een schouwarts ter plaatse komen en ook de forensische opsporing om de doodsoorzaak vast te stellen. Dit onderzoek gebeurd tijdens een zogenoemde schouw.

Soms kan een schouw ter plaatse, bijvoorbeeld in een woning. Als een incident op de openbare weg plaatsvindt, is de schouw in een mortuarium van het ziekenhuis. Dus werd het lichaam in dit incident door een specialistisch bedrijf overgebracht naar het mortuarium in Zwolle. Nadat de schouw afgerond is moet het lichaam vrijgegeven worden door een Officier van Justitie. Meestal belt de schouwarts met de officier van justitie en vul de officier van dienst aan in het gesprek bij vragen van de Officier van Justitie.


Op het moment dat de schouwarts belde met de Officier hoorden we al aan de reactie van de Officier dat het telefoontje niet echt uitkwam.

Halverwege het relaas van de schouwarts onderbrak de Officier. "Kunt u ook even na 20.00 uur terugbellen. Over vijf minuten is het namelijk dodenherdenking". Wat dom, nooit meer op ons horloge gekeken!


En ja daar kwam de meldkamer ook al met het bericht aan alle eenheden om de voertuigen stil te zetten.

Twee minuten stil. Mijn gedachten gaan naar de partner en andere nabestaanden van het slachtoffer. Hoe groot is de kans dat je geraakt wordt door een omvallende boom? Wat triest. Een moment om bij stil te staan.


Wim Jongsma

OE wijk Hardenberg Noord