Spannende tijd voor examenleerlingen

di 11 mei 2021

De centrale examens starten op maandag 17 mei. De redactie is in gesprek met examenkandidaten Thirza en Mendy, beiden woonachtig in Hardenberg.

Om het examen op anderhalve meter afstand van elkaar te maken wijken de leerlingen in Hardenberg uit naar bijvoorbeeld de Evenementenhal in Hardenberg maar ook naar andere locaties. Thirza Fransen, leerling Greijdanus, heeft vorig jaar haar havodiploma gehaald en gaat nu voor haar Vwo-diploma. “Als het goed is maak ik mijn examens in de Smidse of één van de andere zalen bij de Kandelaarkerk in Heemse”. ”Onze school heeft een plek geregeld in sporthal De meet. Hier hebben wij ook al ‘toetsweek’ gehad. We zijn al een beetje bekend met hoe dat gaat. Deze locatie is ieder geval beter dan dat we het examen maken in school. Niet alleen om de coronamaatregelen maar ook om het geluid van leerlingen die geen examen doen”, vertelt Mendy Veldsink. Zij doet examen voor Havo en is leerling op De Nieuwe Veste in Hardenberg.


Een raar jaar

“Voor mij persoonlijk voelde het afgelopen jaar een beetje chaotisch en onoverzichtelijk. Er zijn nog lang vragen geweest of de examens überhaupt wel door zouden gaan, dus de voorbereiding was ook een beetje apart. Toch denk ik dat ik de afgelopen maanden veel werk heb kunnen verzetten en dat ik er redelijk goed voor sta richting de examens”, laat Thirza weten.


Voorbereiding

Mendy: “Wat betreft de stof voor de examens. Als je wilt kan je daar enorm goed in begeleid worden. Veel docenten stellen zich beschikbaar. Ook hadden we examentrainingen wat erg helpt. De docenten van de Nieuwe Veste bieden veel hulp en als je dingen niet begrijpt kun je altijd vragen. Wat dat betreft ligt het zeker niet aan de school als leerlingen niet slagen”.


‘De regels breken’

De laatste schooldag was voor Mendy heel anders dan verwacht. “Je kijkt natuurlijk al je hele schoolleven uit naar de laatste schooldag. Dan mag je lekker gek doen en de regels verbreken. Dit jaar was dat zeker gelukt. Maar mijn school had aangegeven niet achter een laatste schooldag te staan. Hoewel ik normaal niet iemand ben die de regels breekt dacht ik deze keer, ‘Lets go wild’. We waren allemaal verkleed gekomen en stonden al om 7.30 uur op school. Alles werd overhoop gehaald. Het was erg gezellig. Toen we alles weer zelf hadden opgeruimd gingen velen nog bij vrienden zitten. Leuke afsluiting van het schooljaar”.


Thirza: “Mijn laatste schooldag was ook hartstikke gezellig, ondanks de omstandigheden. Het was natuurlijk minder uitgebreid en uitbundig dan het zonder corona geweest zou zijn, maar school had een leuke activiteit georganiseerd en het was fijn om mijn hele klas nog een keertje samen te zien”. “Een raar jaar maar we maken er het beste van”, eindigen de dames het gesprek.