Afbeelding

Motie tegen laagvliegroutes Lelystad

ma 10 januari 2022 Ommen

Henri Mors van D66 Ommen dient op donderdag 3 februari, namens alle raadsfracties in Ommen, een motie in om het college te vragen zich in te zetten om de gevolgen van de uitbreiding van Vliegveld Lelystad zo beperkt mogelijk te houden en aan te sluiten bij het initiatief van de gemeente Dalfsen.

Het vorige kabinet had toegezegd het luchtruim zodanig aan te passen dat Overijssel en Gelderland geen last zouden krijgen van laag overvliegende vliegtuigen naar Lelystad. Dat is nodig omdat deze laagvliegroute negatieve consequenties zal hebben voor de leefbaarheid, leefomgeving, toerisme en natuur. Maar op 2 december 2021 heeft de minister van I&W aan de Tweede Kamer heeft laten weten dat het niet is gelukt om de laagvliegroute van Lemelerveld naar Zwolle op te lossen. Het is duidelijk dat niet is voldaan aan eerder gewekte verwachtingen, gestelde voorwaarden en gedane toezeggingen.

Op 15 december hebben de Provinciale Staten van Overijssel een motie aangenomen waarin Gedeputeerde Staten wordt verzocht contact op te nemen met de minister en te onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om laagvliegroutes boven Overijssel alsnog af te wenden. De volledige gemeenteraad van Dalfsen heeft op 20 december een motie aangenomen die het college vraagt de provincie hierin te ondersteunen en waar mogelijk samenwerking zoekt met andere gemeenten.

Henri Mors, fractievoorzitter van D66 Ommen, heeft het college gevraagd om als gemeente Ommen deze initiatieven mede te ondersteunen. Burgemeester Vroomen was daar wel toe bereid, maar pas als hij daartoe door de gemeenteraad wordt verzocht middels een motie. De eerstvolgende vergadering waarin zo’n motie zou kunnen worden behandeld is op 3 februari. Dat vindt D66 te laat. Mors heeft rond de kerstdagen contact opgenomen met zijn collega-fractievoorzitters in Ommen en hieruit bleek dat alle fracties een dergelijke motie mede willen indienen. De motie is nog net voor de jaarwisseling naar het college en de griffie gestuurd met het verzoek alvast in de geest van de motie contact op te nemen met het college van Dalfsen om gezamenlijk op te treden. In de raad van 3 februari staat de motie op de agenda staan en wordt dan formeel door alle partijen bekrachtigd.

De raad van Ommen hoopt hiermee een bijdrage te leveren waar het nieuwe kabinet rekening mee zal houden en het vertrouwen in de politiek wordt hersteld.

Seine Kiwiet, Jorn Tolsma, Herman Brokelman en Wim Kiwiet
Wim Kiwiet Nederlands Kampioen sjoelen Sport Ingezonden 7 uur geleden
Het herdenking monument aan de Moerheimstraat
Dedemsvaart herdenkt Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Het is maar net welke bodem onder je bedrijf ligt wat maakt of het interessant is om mee te doen.
De bodem onder je bedrijf Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Kerk en medisch Kerk 15 uur geleden
Afbeelding
Mode en accessoires: welke 90s-trends zien we nog steeds terug? Partnerbijdrage 16 uur geleden