Afbeelding

Uit de Natuur

wo 12 januari 2022 Hardenberg

In 2022 belicht ‘Uit de Natuur’ viermaal een dier of plant uit het Vecht- of Reestdal, in samenwerking met Natuur in Hardenberg en De Koppel. In januari is de kijker gericht op…..de torenvalk ….

Het is weer die tijd van het jaar. En dan bedoelen we niet de tijd van goede voornemens, maar die van het gemakkelijk vogels kijken. De bomen zijn kaal, de akkers zijn kaal en een buizerd springt in het oog in het voor nu nog verder lege landschap. Dit geldt speciaal voor roofvogels, die zwevend, biddend of op een paal zittend een groot deel van hun tijd doorbrengen. Een buizerd of havik voegt dan wel niet veel kleur toe, maar zoals de leeuw koning van de savanne is, zijn roofvogels de heersers van het luchtruim. Een blauwe kiekendiefman met zijn stralend witte onderkant en grijze bovenkant trekt de aandacht en is net als het slanke silhouet van een jagende torenvalk tegen een onstuimige, grijze lucht, een welkome afwisseling in het toch wat trieste, winterse landschap.

Deze winter lijkt helaas een slecht muizenjaar, waardoor ook muizenetende roofvogels, waaronder de torenvalk, in kleinere aantallen voorkomen. Des te meer reden om goed op te letten dus. Vrouwen zijn bij torenvalken minder opvallend dan mannen, maar eigenlijk hoef je de kleuren niet goed te zien, om vast te kunnen stellen dat je met een torenvalk te maken hebt. Met hun engelachtig gespreide vleugels, terwijl ze in vlucht de kop doodstil houden geconcentreerd zoekend naar een onoplettend en smakelijk muisje, zijn ze goed te herkennen.

Andere kleine valken scheren eerder achter vogels aan of zijn nu nog in Afrika. Torenvalken broeden oorspronkelijk in oude (kraaien)nesten, maar in Nederland vind je ze tegenwoordig vooral in speciaal voor hen bedoelde nestkasten. De torenvalk heeft het niet makkelijk; zoals voor veel vogels van halfopen landschappen lijkt er steeds iets minder plek voor ze te zijn in ons intensief gebruikte land. Gelukkig betekent een nestkast weer een potentiële woonplek voor de torenvalk en als in het voorjaar naast de temperatuur ook de muizen toenemen, zien ze wellicht een goed broedseizoen tegemoet.

Tekst: Sylvia de Vries
Foto: Ron Goosselink

Tekst: Sylvia de Vries
Foto: Ron Goosselink

Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 5 minuten geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 5 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 10 uur geleden