Wethouder Te Rietstap (links) en de vrijwilligers van het Infohuis, die de bezoekers graag verder helpen met allerlei vragen.
Wethouder Te Rietstap (links) en de vrijwilligers van het Infohuis, die de bezoekers graag verder helpen met allerlei vragen. Bibliotheek

‘Infohuis voorziet in een behoefte’

di 19 oktober 2021 Dedemsvaart

“Het is de afgelopen maanden duidelijk aangetoond. Er is behoefte aan een plek waar je met al je vragen terecht kunt en daadwerkelijk verder wordt geholpen”. Met woorden in die trant opende wethouder Alwin te Rietstap van de gemeente Hardenberg vorige week op feestelijke wijze het Infohuis in MFC De Baron in Dedemsvaart. Hij knipte een lint door dat boven de tafel in de hal van het multi functioneel centrum was gespannen.   

Het Infohuis is al sinds juni van dit jaar operationeel. Sindsdien hebben acht getrainde en enthousiaste vrijwilligers van het Infohuis al zo’n 100 hulpvragen behandeld, variërend van het regelen van een QR-code tot hulpvragen over huishoudelijke hulp of gewoon voor een gesprek, liet Ada Ruitenberg namens Plaatselijk Belang tijdens de opening weten. Een feestelijke opening, die door zo’n 60 belangstellenden werd bijgewoond. 

Kleurplaten

Om de opening te vieren was het Infohuis in de hal van de Baron vrolijk en kleurrijk aangekleed en werd onder meer voor de plaatselijke basisscholen een kleurplaatwedstrijd uitgeschreven. De winnaars werden tijdens de opening bekendgemaakt. De prijswinnaars in de verschillende leeftijdsgroepen zijn: Nienke Seinen, groep 1/2c van De Regenboog, Elyah uit groep 3 van Het Kompas en Lis van ’t Oever uit groep 5 van De Regenboog. De winnaars kregen hun prijs uitgereikt door Ada Ruitenberg en toonden zich superblij met het kinderboek wat ze hadden gewonnen en smulden van de gewonnen chocolade met het logo van het Infohuis daarop.

Snelle hulp

“Het was al met al een fantastisch gezellige, maar ook leerzaam openingsfeest, waarbij met name ook de vrijwilligers hun werkzaamheden en ervaringen van de laatste maanden hebben toegelicht”, blikt een woordvoerder van de organiserende Bibliotheek terug. “Het Infohuis is de plek bij uitstek, waar iedereen zonder afspraak naar binnen kan lopen met de meest uiteenlopende vragen. De bezoekers worden hier zo snel mogelijk geholpen, zodat men niet het gevoel krijgt ‘van het kastje naar de muur gestuurd te worden’.  

Het Infohuis Dedemsvaart bestaat al sinds 3 juni 2021, maar is donderdagmiddag 14 oktober eindelijk officieel geopend.

Wethouder Alwin te Rietstap had de eer het lintje door te knippen. Het lint hing boven de tafel in de hal van MFC De Baron aan de Julianastraat in Dedemsvaart, waar het Infohuis voor iedereen te bezoeken is.

Bij de opening waren zo’n 50 personen aanwezig. Het Infohuis Dedemsvaart is er voor alle inwoners van Dedemsvaart en directe omgeving. “Het is de plek waar je zonder afspraak naar binnen kunt lopen met allerlei vragen, maar ook gewoon voor een gesprek of een kopje koffie”, vertelt Ada Ruitenberg van Plaatselijk Belang Dedemsvaart. “De mensen worden hier zo snel mogelijk geholpen, zodat men niet het gevoel ‘van het kastje naar de muur gestuurd worden’, krijgt. Er zijn de afgelopen maanden al zo’n 100 hulpvragen geweest.”

De meeste vragen blijken van digitale aard, zoals het regelen van een QR-code of overheids- en computervragen. Maar er kwamen ook vragen binnen om te helpen zoeken naar woonruimte, huishoudelijke hulp, financiële problemen of gewoon voor een gesprek. Het Infohuis draait dankzij acht getrainde en zeer enthousiaste vrijwilligers. Ook is er uiteraard professionele back-up. Het Infohuis heeft direct contact met diverse (hulp)instanties, zodat vragen of problemen zo snel mogelijk en vooral ook rechtstreeks verholpen kunnen worden.

Aan deze opening was ook een kleurwedstrijd verbonden. Alle kinderen van de groepen 1 tot en met 6 van de zes scholen uit Dedemsvaart mochten hieraan meedoen. De drie winnaars, Nienke Seinen uit groep 1/2c van de Regenboog, Elyah uit groep 3 van ’t Kompas en Lis van ’t Oever uit groep 5 van de Regenboog, mochten donderdagmiddag de prijs gelijk ophalen.

Aansluitend werd er nog gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en drankje.

Allemaal een kinderboek in hun eigen leeftijdscategorie en een lekker stuk chocolade met het logo van het Infohuis daarop.

Ongeveer 60 personen hebben de opening van het Infohuis bijgewoond.

Verder waren de prijswinnaars van de kleurplatenactie:

Nienke Seinen, groep 1/2c, De Regenboog

Elyah, groep 3, Het Kompas

Lis van ’t Oever, groep 5, De Regenboog

En sinds 3 juni zijn al ongeveer 100 hulpvragen gesteld bij het Infohuis Dedemsvaart. Er is behoefte aan een plek waar je met al je vragen terecht kunt en daadwerkelijk verder wordt geholpen.

Het uitprinten of aanvragen van geprinte QR codes zijn de vrijwilligers de laatste weken ook heel druk mee voor mensen die zelf geen smartphone hebben.

Dedemsvaart

Afbeelding
Beerze Bulten viert 75-jarig bestaan met blik op de toekomst Hardenberg 43 minuten geleden
Afbeelding
Concert in het Landgoedcentrum Vilsteren Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
'SIEN-dienst' in Höftekerk Ommen 3 uur geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 16 Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
HVC buurtvolleybaltoernooi Twenterand 4 uur geleden