Afbeelding
G. Brokelman

Hospice ’t Huis aan de Vecht in Hardenberg gaat verbouwen

wo 13 oktober 2021 Hardenberg

Hospice ’t Huis aan de Vecht in Hardenberg gaat verbouwen. Hospice biedt nu plaats aan twee gasten die elk de beschikking hebben over een eigen kamer met eigen sanitaire ruimte. Na de verbouwing zal het hospice beschikken over drie gastkamers.

In het hospice is een gezamenlijke huiskamer waarin de gast overdag kan vertoeven en vanwaar er uitzicht is op de prachtige tuin en de uiterwaarden van de Vecht. “Maar deze is te klein”, aldus Aad Kolthof namens Stichting Vrienden Hospice ‘t Huis aan de Vecht. ”Drie jaar geleden kwam de wens om de inrichting van de huiskamer aan te pakken maar in plaats van een nieuwe bank staat nu een complete verbouwing van drie ton op de planning”. De zorg is de laatste dertien jaren erg veranderd. Mensen blijven langer thuis wonen en kunnen hier ook meer verzorging krijgen. Kwamen de gasten in de eerste jaren nog lopend binnen, tegenwoordig zijn de gasten veelal bedlegerig en hebben dan ook meer zorg nodig. “De zorg zwaarte is toegenomen en dit lukt zorgtechnisch nog prima alleen is de huiskamer te klein. Daarom willen wij deze graag vergroten zodat er meer ruimte en -privacy is voor onze gasten en hun familie. Vandaar van een nieuw bankstel naar een nieuw huiskamer”, aldus Henk Altena, bestuurslid van Hospice aan de Vecht. 

Aad legt uit: “We willen het bijna thuis-huis concept graag houden. Dit is toch wel de kracht van ons hospice. Een mooie uitspraak van een bisschop van Tours of Sint-Maarten: “Ik kan je niet beter maken maar ik kan wel proberen ervoor te zorgen dat je je wat beter voelt”, is iets waar het hospice volledig achterstaat”. 

Het hospice is een ‘bijna-thuis-huis’. Dit wordt zo genoemd omdat in principe de eigen huisarts de medische zorg blijft verlenen en de verpleegkundige zorg vanuit de thuiszorg zal worden gegeven. Daarnaast zijn voor alle dagelijkse zaken altijd vrijwilligers aanwezig, die altijd bezig zijn met ontzorgen. 

“We gaan nu uitbreiden van twee kamers naar drie kamers. De vraag naar een plaats in het hospice is de afgelopen jaren flink gestegen en geregeld moeten we dan ook aangeven dat er op dat moment geen plaats is. Hoogbouw is geen optie en we willen ook graag deze mooie grote tuin zoveel mogelijk behouden”, vervolgt Aad. “De verbouwing zal ongeveer 3 maanden duren, maar gedurende deze periode willen we gewoon zorg blijven leveren en zijn we dan ook op zoek naar een passende tijdelijke locatie om dezelfde zorg te bieden met dezelfde voorzieningen aan onze gasten”. 

Voorbereidingen

Er zijn al verschillende voorbereidingen getroffen voor de verbouwing. Henk Altena geeft aan dat er al verschillende bouwtekeningen zijn gemaakt. Er is gesproken met coördinatoren en vrijwilligers om samen tot een Plan van Eisen te komen. “Mooie en intensieve gesprekken waarin we ook heel veel wensen uit de praktijk hebben meegekregen” aldus Henk. Alle wensen en eisen zijn in de definitieve versie verwerkt en deze is door de gemeente goedgekeurd. 

“We gaan deze verbouwing ook in één keer goed aanpakken. Een duurzame groene verbouwing, waarbij we niet alleen kijken naar verantwoord en energiezuinig bouwen maar waarbij ook goede ventilatie een belangrijke rol gaat spelen”. De financiering, wordt nog een hele uitdaging. De verbouwing gaat ongeveer 300.000 euro kosten. De Stichting Vrienden Hospice ‘t Huis aan de Vecht heeft al een toezegging van 100.000 euro gedaan en de rest zal via fondsenwerving en verschillende sponsoracties geprobeerd worden om binnen te halen. En dan kan er gestart worden met de verbouwing. 

Vrijwilligers gezocht

In hospice ‘t Huis aan de Vecht werkt een fantastische groep vrijwilligers die zorgen voor de gasten. De vrijwilligers zorgen ervoor dat het hospice een fijne, kleinschalige en huiselijke plek is. Samen zijn zij van grote waarde door ‘er te zijn’ voor de gasten die terminaal ziek zijn. Het is prachtig en dankbaar werk dat heel veel voldoening geeft. “We zoeken nog vrijwilligers. Ervaring in de zorg is absoluut geen vereiste, wij zorgen voor een goede basistraining. Spreekt het werken in een hospice je aan? Neem dan eens contact op met één van de drie coördinatoren, 0523 - 624310”, besluiten Aad en Henk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Opwekkingsliederen zingen in de Sionskerk in Mariënberg Nieuws Ingezonden 44 minuten geleden
Afbeelding
Wandeltocht Vilsteren samen actief Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Eenzijdig ongeval op Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 18 uur geleden