Afbeelding

Hardenberg verbeurde zeven dwangsommen in conflict met Vechta

ma 20 september 2021 Hardenberg

In het slepende conflict tussen de gemeente Hardenberg en zorgorganisatie Vechta heeft de gemeente zeven keer een dwangsom verbeurd wegens het niet of te laat nemen van een besluit of het niet tijdig overleggen van gevraagde documenten aan de rechtbank. In totaal kostte dat de gemeente vooralsnog 22.662 euro. Dat blijkt uit beantwoording van het college op schriftelijke vragen van de VVD-fractie.

In 2020 liet de gemeente een rechtmatigheidsonderzoek uitvoeren naar de diensten van Vechta na signalen van direct betrokkenen en vanuit Samen Doen. Volgens de gemeente toonde dat onderzoek aan dat er sprake was van onregelmatigheden op het gebied van rechtmatigheid, maar ook op het gebied van kwaliteit van de geleverde zorg. De gemeente vindt het daarom onwenselijk dat er nog cliënten naar deze aanbieder worden verwezen en weigerde daarop enkele pgb-aanvragen. Vechta tekende bezwaar aan tegen meerdere weigeringen en vroeg voorlopige voorzieningen aan bij de rechtbank. Deze voorzieningen zijn door de rechter ingewilligd, waardoor de aangevraagde pgb voorlopig moet worden toegekend, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de procedures.

Bij de behandeling van een aantal zaken heeft de gemeente verzuimd om tijdig de door de rechtbank gevraagde documenten te verzenden. Daarnaast is bij meerdere aanvragen de beslistermijn overschreden, waarop de gemeente door de aanvragers in gebreke is gesteld. Als gevolg daarvan verbeurde de gemeente zeven dwangsommen waarmee in totaal 22.662 euro is gemoeid, al verwacht het college daarvan 15.000 euro te kunnen terugvorderen omdat de gemeente van mening is dat er wel tijdig een besluit was genomen. Daarnaast heeft de gemeente bijkomende kosten gemaakt vanwege de inzet van eigen ambtenaren en het inhuren van externe expertise, zijnde advieskosten van Nysingh Advocaten Zwolle. Hoe hoog deze kosten zijn vermeldt het college niet.

Afscheid

In de beantwoording op de vragen geeft het college aan het te betreuren dat er niet adequaat en tijdig is gehandeld. Inmiddels zijn er passende maatregelen genomen, waarbij er onder andere afscheid is genomen van een betrokken medewerker.

Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 4 uur geleden