Afbeelding

ECHT of NEP?!

wo 22 september 2021 Hardenberg

U heeft zich vast al afgevraagd wat de titel van deze column nou eigenlijk betekend. ‘ECHT of NEP?’ Het gaat in de titel om vuurwapens. 

De politie krijgt vaker meldingen dat iemand met een vuurwapen is gezien. Omdat je van tevoren nooit weet of zo’n ding echt of nep is, bouwt de spanning zich altijd op. 

Een voorbeeld dat collega’s (elders in het land) werden gestuurd naar een melding waarbij twee jonge jongens met een vuurwapen waren gezien. De melder had de jongens in een voertuig zien rondrijden. De politieagenten die door de meldkamer naar deze melding zijn gestuurd krijgen de opdracht mee om hun kogelwerende vesten aan te trekken en om een uitpraatprocedure te starten wanneer ze het betreffende voertuig treffen. 

Een uitpraatprocedure houdt in dat de agenten hun vuurwapens trekken en richten op het voertuig en de inzittenden. Vervolgens worden de inzittenden van het voertuig door de politieagenten uit het voertuig gepraat. Zo gebeurde dat ook bij deze twee jonge jongens uit het voorbeeld hierboven. Wat bleek: beide jongens waren in het bezit van een balletjespistool, een nepvuurwapen. 

Nepvuurwapens zijn levensgevaarlijk omdat ze vaak niet van echt te onderscheiden zijn en daarom door de politie als echt worden behandeld. Nepvuurwapens die lijken op echte vuurwapens zijn verboden. De wapenwetgeving verbiedt deze nepvuurwapens omdat ze dreigend kunnen zijn. 

Ik hoop dat we via deze weg mensen bewust kunnen maken van de gevaren. Zorg ervoor dat dit soort nepwapens niet op straat komen. Op de website www.vraaghetdepoltie.nl kunt u meer informatie vinden over nepwapens.

Susan Stenneberg

Wijk- jeugdagent Dedemsvaart - Balkbrug

Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 11 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 11 uur geleden