Afbeelding

Dames wat hopen ze te bereiken?

di 21 september 2021 Hardenberg

We leven in een tijd dat vrouwenvoetbal geaccepteerd is. Dat is niet altijd zo geweest. In het seizoen 2020/2021 kent de KNVB bijna 160.000 vrouwelijke leden. (Bron: KNVB). Ook in deze regio zijn verschillende voetbalverenigingen met damesteams. De redactie van Weekblad De Toren is in gesprek met enkele verenigingen over het doel van de verschillende teams en wat zij hopen te bereiken.

DVC Dedemsvaart heeft twee vrouwenteams. Vrouwen 1 voetbalt in de vierde klasse en vrouwen 2 in de vijfde klasse. “Voor DVC Dedemsvaart Vrouwen 1 is er dit jaar veel veranderd. Zes speelsters uit voorgaande jaren zijn dit jaar niet meer beschikbaar. Dit betekent opnieuw selecteren en bouwen aan een ‘nieuw’ team. We willen goed voetballen en ons daarin ontwikkelen. Als dat lukt komen de resultaten vanzelf. De wens is wel om op een hoger niveau te spelen, maar dat is een meerjarenplan”, laat de trainer van Vrouwen 1 weten. Vrouwen 2 van DVC bestaat dit jaar uit een hele jonge lichting. “Negen meiden zijn doorgestroomd vanuit de MO17 van het afgelopen seizoen. Dit zorgt voor een leuke mix van tieners en twintigers, waarbij de sfeer in het team heel belangrijk is. Wij verwachten leuk voetbal in combinatie met plezier”, vertelt de trainer van Vrouwen 2.

Mee doen voor de hoogste plek

HHC Hardenberg heeft vier vrouwenelftallen. De selectie kent 35 speelsters, uitkomend in vrouwen 1 en de beloften (vrouwen 2). 

Beide teams bestaan voornamelijk uit voetbalsters uit eigen jeugd. Daarnaast speelt in Vrouwen 1 een aantal dames van buitenaf, dit om het team te complementeren. Vorig jaar is de selectie enorm verjongd. De oudste speelster is 25 jaar. Onder leiding van Nangila van Eyck, oud-speelster van het Nederland Elftal, probeert HHC-vrouwen 1 mee te doen om de hoogste plekken in de tweede klasse. Het doel is zo lang mogelijk meedoen om de plekken die kans geven op promotie naar de eerste klasse.

Vrouwen 2 is zogezegd een beloftenteam, waarbij het vooral om opleiding draait. “Punten zijn niet het belangrijkste, het ontwikkelen van speelsters staat hier voorop”, laat HHC Hardenberg weten.

Plezier staat voorop

Het eerste vrouwenteam van voetbalvereniging Mariënberg komt uit in de vierde klasse en het tweede vrouwenteam in de vijfde klasse. “Doelstelling is dat plezier voorop staat en het voetbalspel wordt verbeterd. Dan komen de prestaties vanzelf”, laat Martin Koggel, trainer van Vrouwen 1 weten. “Bij Vrouwen 1 zijn drie dames uit Ommen aangesloten. Ongeveer vier jaar geleden is vrouwen 1 met een nieuwe lichting begonnen.

Doordat er een volledig jeugdteam is overgekomen naar de senioren kon voetbalvereniging Mariënberg een tweede team samenstellen. Het team is dus een hele jonge groep met dames van ongeveer tussen de 16 en 23 jaar. Ze zijn super enthousiast en erg leergierig”, laat Martin weten.

Attractief, aanvallend voetbal

Vrouwenvoetbal in Bergentheim is ondanks de coronaperiode nog steeds populair. Voor het nieuwe seizoen heeft voetbalvereniging Bergentheim drie meisjesteams en vier seniorenteams. Waaronder een 30+ team. Dit team speelt mee in de eerste klasse op vrijdagavond. Frank Hofsink is de trainer van Vrouwen 3. Dit team komt uit in de vijfde klasse. “Het is een supergezellig team met Marjan Huiskes als leidster”, laat voetbalvereniging Bergentheim weten. Bert Hofsink is de trainer van Vrouwen 2. Dit team is een goede mix van jonge speelsters en speelsters met ervaring. Dit is de kweekvijver voor de Vrouwen 1 Hierin spelen zeer talentvolle speelsters die ook meetrainen met Vrouwen 1. Ze komen uit in de vierde klasse. Dennis Olthof is de trainer van Vrouwen 1. Zij komen uit in de tweede klasse. “Er zijn enkele dames vertrokken maar we hebben vier nieuwe speelsters mogen verwelkomen. Twee oude bekenden en twee dames uit de jeugdopleiding. Vanuit Vrouwen 2 trainen diverse talenten mee met Vrouwen 1. Deze ploeg is gretig, zelfkritisch en leert snel. Het doel dit seizoen is handhaven in de tweede klasse. Het liefst doen we dit met attractief, aanvallend voetbal”, laat Hans Mepschen, leider van Vrouwen 1, weten.

Verwachting is op bovenin mee te doen

SV Gramsbergen heeft drie senioren en drie 25+ teams, en veel meisjes die gemengd met jongens voetballen in de jeugd. In totaal zijn er ongeveer 165 dames die voetballen binnen de vereniging.

Vrouwen 1 speelt derde klasse, trainer John v.d. Poel heeft de verwachting dat ze bovenin meedoen en bij de beste vijf eindigen. Het team bestaat uit een gezonde mix van jong en oud en is een hechte groep. Het merendeel is afkomstig uit de eigen jeugdopleiding. Vrouwen 2 speelt vierde klasse, trainer René Aufderhaar heeft als doelstelling volgend jaar derde klasse te voetballen. Het is een team met middelmatige potentie met dames van variërend van 20 tot 36 jaar. In het veld zijn ze fanatiek. Voor teambuilding worden verscheidene feestjes georganiseerd.

Vrouwen 3 speelt vijfde klasse en is een heel jong vrouwenteam waarvan de jongste speelster vijftien jaar is en de oudste twintig jaar. De trainer Coen Klijn heeft weinig verwachtingen voor dit seizoen omdat het voornamelijk een jong team is. Daarom is dit een leerjaar voor de meiden. Plezier staat bovenaan en dan komt de prestatie vanzelf wel. 

Vooral blijven voetballen en met frisse moed het seizoen in

Vrouwen 1 en 2 van SC Lutten/EMMS voetballen vijfde klasse, de dames zullen elkaar daarom ook treffen in de aankomende competitie. De meisjes A zijn sinds dit seizoen doorgeschoven naar de dames, omdat hun een jonger team (en ook een iets fitter team zijn) is er besloten om hun dames 1 te maken en de oude dames 1, dames 2 te maken. Beide teams bestaan voornamelijk uit speelster die ook in de jeugd bij de vereniging hebben gevoetbald. Voor beide teams houdt het aantal speelsters niet over, hierom is besloten dat bij de thuiswedstrijden de dames 2 ‘s ochtends voetballen en de dames 1 ‘s middags. Zo kunnen de dames 1 ‘s ochtends indien nodig mee doen met de dames 2 en de dames 2 indien nodig ‘s middags met de dames 1. De leeftijden verschillen behoorlijk, in het team van dames 1 varieert de leeftijd van 16 tot ongeveer 19 en bij de dames 2 van 18 tot 28.  Voor aankomend seizoen hopen ze vooral dat ze het hele seizoen kunnen voetballen in verband met corona. De dames 1 moeten voornamelijk aankomend seizoen wennen aan het voetballen in een damesteam. De tegenstanders zijn fysieke dan dat ze gewend zijn en hebben simpelweg meer ervaring waardoor het heel anders voetballen is. Gelukkig heeft het ook zo zijn voordelen om een jong en nieuw team te zijn. De jonge dames zijn vaak sneller en weten nog niet wie de tegenstanders zijn, hierdoor gaan ze niet bevooroordeeld de wedstrijd in. 

Bij de dames 2 willen ze vooral dat de dames plezier blijven houden in het voetballen, het zou natuurlijk ook mooi zijn om mee te draaien in de middenmoot maar er zijn helaas veel dames gestopt waardoor de doelpunten minder vaak en minder makkelijk vallen dan dat ze gewend zijn. Dit is altijd even een omschakeling en dit moeten ze als team weer met elkaar gaan proberen op te pakken. SC Lutten/EMMS gaat met frisse moed het nieuwe seizoen in, kijken wat het hen brengt. De trainers en leiders van DAMES 1 en 2 zijn Erwin vd Most (leider D1); Rico Sanders (trainer D1); Britt Arkes (leidster D2) en Harry Bosch (trainer D2).

Wereld Tai Chi dag 2023
Tai Chi op het Kalkoventerrein in Dedemsvaart Nieuws Ingezonden 12 uur geleden
juf Anita toegezongen door de kinderen van De Spreng-El
40-jarig jubileum juf anita Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Beerze Bulten viert 75-jarig bestaan met blik op de toekomst Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Concert in het Landgoedcentrum Vilsteren Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
'SIEN-dienst' in Höftekerk Ommen 17 uur geleden