Bernique met Ramona Hartmann en Hotze Heeres.
Bernique met Ramona Hartmann en Hotze Heeres. G. Brokelman

Bernique pakt Nederlandse en Duitse titel

ma 13 september 2021 Hardenberg

Op keuterboerderij De Bentinckhoeve van Ramona Hartmann en Hotze Heeres, in Holthone, wordt naast het houden van koeien, varkens en kippen voor de huisverkoop, ook actief deelgenomen in de Haflingerfokkerij.

De Haflinger, van oudsher het werkpaard van de bergboeren in Tirol, is tegenwoordig in gebruik als ideaal sport- en recreatiepaard. Hun goudkleurige vacht en mooie witte manen spreekt Ramona en Hotze erg aan. Ze zijn samen al ruim tien jaar actief in de fokkerij en reizen met hun paarden jaarlijks keuringen af door het hele land, en zelfs over de grens in Duitsland. Het doel is om op stal de Bentinckhoeve een goed gebruikspaard te fokken, niet alleen met een mooi exterieur, maar ook goede bewegingen. De bewegingen zijn volgens Ramona en Hotze in de moderne fokkerij iets teveel uit beeld geraakt in Nederland. In de Duitse fokkerij staat daarentegen het gebruik voorop met veel beweging.

Tophengst

Om de bewegingseigenschappen bij hen op stal een impuls te geven werd de keuze gemaakt om te fokken met de Duitse verrichtingstophengst Amore Mio. Dat heeft goed uitgepakt. Drie jaar geleden werd uit deze combinatie Bernique van de Bentinckhoeve geboren. Na drie jaar opgroeien werd ze deze zomer in Nederland geselecteerd op de regionale keuring voor de landelijke eliteshow. Daar werd ze op 4 september voorgesteld en behaalde ze het hoogste predicaat Elite. De jury was lovend over haar type in combinatie met zoveel beweging, en benoemde haar ten slotte tot Nederlands kampioen.

Handorfer Haflinger dagen

Omdat Ramona en Hotze hun fokkerij graag willen meten aan de Duitse, werd Bernique afgelopen weekend voorgesteld op de Handorfer Haflinger dagen in Münster. Ook hier werd Bernique geselecteerd voor de finale, waar ze ook de Duitse titel ‘Staatspramie Stute’ heeft gehaald. Prachtige resultaten in zowel Nederland als Duitsland waar Ramona en Hotze erg trots op zijn.

Afbeelding
Mode en accessoires: welke 90s-trends zien we nog steeds terug? Partnerbijdrage 47 minuten geleden
Afbeelding
College bezoekt Buitengebied Gramsbergen Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Taalschool Hardenberg is verhuisd Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Ontdekkingstochten in het stadshart van Hardenberg, in het IP Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 17 Hardenberg 3 uur geleden