Afbeelding

Hoge bermbegroeiing door zomerweer

di 7 september 2021 Ommen

De hoge bermbegroeiing waarover de LPO-fractie in augustus vragen stelde aan B&W van de gemeente Ommen, komt volgens het college niet door het ecologisch bermbeheer, zoals LPO vermoedde, maar door het groeizame zomerweer. Evengoed worden bermen extra gemaaid als dat voor de verkeersveiligheid nodig is.

LPO vroeg het college in augustus onder meer of dat ervan op de hoogte was dat door het ecologisch bermbeheer gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan. Dit als gevolg van de hoge bermbegroeiing. In haar antwoord geven B&W aan dat de gemeente slechts op een klein deel van het areaal ecologisch bermbeheer uitvoert en dat het overgrote deel van de bermen niet-ecologisch wordt beheerd. In beide gevallen wordt de berm twee keer per jaar gemaaid, maar bij ecologisch beheer wordt het maaisel afgevoerd, terwijl dat anders zou blijven liggen. Het laten liggen van maaisel leidt na verloop van jaren tot een grotere voedselrijkdom van de bodem en als gevolg daarvan een hogere bermbegroeiing met meer ruigtesoorten, zoals brandnetel en zuring. De hogere bermbegroeiing is dus niet het gevolg van ecologisch bermbeheer of van (vermeend) minder maaien, maar van zeer groeizaam weer in combinatie met een verrijkte bodem door het jaar na jaar laten liggen van het maaisel. Ecologisch bermbeheer kan dit risico dus juist verminderen.

Waar de hoogte van de bermbegroeiing tot een voor het verkeer gevaarlijke situatie kan leiden, zal de gemeente wel ingrijpen. De uitvoerende dienst heeft, mede dankzij meldingen, in beeld wanneer sprake is van een gevaarlijke situatie en neemt die dan weg, bijvoorbeeld door een extra maaibeurt.

Jacobskruiskruid

De LPO-fractie signaleerde bovendien dat het Jacobskruiskruid aan een grote opmars bezig is door het ecologisch bermbeheer en acht bestrijding noodzakelijk van dit kruid, dat giftig is voor paarden, koeien en varkens. B&W geven aan bekend te zijn met de landelijke discussie met betrekking tot de gevaren voor het vee wanneer het kruid in gedroogde vorm in veevoer terecht komt. De gemeente heeft geen overzicht van locaties waar Jacobskruiskruid voorkomt, maar heeft de indruk dat dit kruid nog niet veel in de gemeentebermen aanwezig is. Inwoners kunnen de aanwezigheid van Jocobskruiskruid overigens zelf melden via het algemene meldpunt, maar het college geeft aan dat er in de meeste gevallen geen actie zal worden ondernomen. Er bestaat namelijk geen beleid of richtlijn om dit kruid te bestrijden, niet bij de gemeente, maar ook niet bij provincie of Rijk. Aangezien het om een inheemse soort gaat, die bovendien veel ecologische waarde heeft als nectar- en waardplant voor uiteenlopende soorten insecten, zal eerst goed gekeken moeten worden naar de noodzaak en de situaties waarin eventueel wel tot bestrijding moet worden overgegaan. Bij het opstellen van het ecologisch bermbeheerplan zal de gemeente hier wel aandacht aan besteden. Daarbij worden ook vertegenwoordigers van landbouw en natuur, waterschappen en de provincie betrokken.

Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 12 minuten geleden
Zo ziet de Aziatische hoornaar er uit .
'Jagen' op Aziatische hoornaar Hardenberg 13 minuten geleden
Afbeelding
Waardering voor zwerfafvalvrijwilligers Hardenberg 50 minuten geleden
Afbeelding
Old Stars bezoeken DETO Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Uitslagen Bridge Club Hardenberg Hardenberg 1 uur geleden