V.l.n.r. Arie Broekmaat, Johan Overweg en Maarten Waarlé bij de hoge bi uit 1885 waar het museum erg blij mee is.
V.l.n.r. Arie Broekmaat, Johan Overweg en Maarten Waarlé bij de hoge bi uit 1885 waar het museum erg blij mee is. Harry Woertink

Veel bezoekers en unieke fietsen voor Historisch Rijwielmuseum Ommen

zo 25 juli 2021 Ommen

De vakantiedrukte in Ommen zorgt ook voor veel drukte in het Historisch Rijwielmuseum aan de Brugstraat waar eerder de Hema was gevestigd. Zo werden er deze week op zo maar een zomerse dag maar liefst 159 bezoekers geteld. “Het museum is een schot in de roos. Het is elke dag raak. We zitten in bijna twee maanden aan bijna tweeduizend bezoekers”, zegt Arie Broekmaat van het museum. “De bezoekers vinden het allemaal heel interessant. Vaak ook komt een mooi gesprek op gang met de mensen over de fietsen van vroeger”.

De interesse voor het museum is ook de aandacht van verzamelaars van oude fietsen niet ontgaan. Opnieuw kon het museum aan de Brugstraat ‘nieuwe’ aanwinsten in ontvangst nemen van mensen die hun historische fietsen graag aan een breed publiek laten zien. Zo kreeg het museum zaterdag een hoge bi, een fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel uit 1885. Verder een replica van houten loopfiets (Draisine, Duitsland) uit 1817 en een handbike uit Antwerpen, die met de hand te bedienen is en als invalidenbakfiets dienst heeft gedaan

Oudste fiets van het museum

De hoge bi is afkomstig van Maarten Waarlé uit Waalre, verzamelaar en kenner van historische fietsen die zijn vélocipède persoonlijk in Ommen kwam afleveren. Het is ook de oudste fiets die in het museum te zien is. Het museum is dan ook heel blij met deze fiets. De houten fiets is een exact nagebouwd exemplaar van de in 1817 door Karl Freiherr von Drais in Duitsland uitgevonden loopfiets. Hoewel loopfietsen al langer bestonden, was de draisine de eerste met een stuurmechanisme. De houten fiets is gemaakt door een groepje enthousiastelingen uit Den Ham die daar ook bij het jaarlijkse Historisch Schouwspel zijn betrokken. De handbike komt uit Antwerpen en is gerestaureerd door Arie Broekmaat, de techneut van het museum.

Bijzondere collectie

De activiteiten van het fietsmuseum zijn ondergebracht in de stichting Historisch Rijwielmuseum Ommen. Meer dan 120 historische fietsen staan er uitgestald. Bijzonder is ook de collectie van verzamelaar Johan Overweg uit Ommen. In het museum zijn looproutes aangebracht en moet de anderhalve meter in acht genomen worden.

De openingstijden van het Historisch Rijwielmuseum Ommen zijn: dinsdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur; woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.fietsmuseumommen.nl.

Afbeelding
Expositieseizoen van Kunst onder de Wieken van start Ommen 1 minuut geleden
Afbeelding
Sjoeluitslag van De Krim Hardenberg 20 minuten geleden
Afbeelding
Scholen in Slagharen herdenken Hardenberg 35 minuten geleden
Proefkamer het Reestdal
Leerlingen van de Langewieke krijgen een kookworkshop bij Proefkamer het Reestdal. Hardenberg Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
De Mageler Es blikvanger Twenterand 3 uur geleden