Afbeelding
G. Brokelman

Monique ondergaat Niertransplantatie

wo 21 juli 2021 Hardenberg

In de eerste krant van het jaar heeft de redactie van Weekblad De Toren een interview gehouden met Monique Hakkers. Monique Hakkers uit Hardenberg was wachtende op een niertransplantatie. Een bijzondere niertransplantatie want haar donor is haar man Lenard.

Door de coronamaatregelen werd de niertransplantatie met een jaar uitgesteld. Dinsdag 9 maart was het dan uiteindelijk zover. “De situatie in maart, vlak voor de transplantatie, was dat ik vreselijk moe was en had ik totaal geen energie meer. Ik was erg verzwakt met een nierfunctie van 10 procent”, vertelt Monique. De operatie is voor Lenard voorspoedig verlopen. “Ik had complicaties zoals een erg laag HB (ijzergehalte). Zo laag dat je normaal gesproken een bloedtransfusie krijgt maar in dit geval is dit niet gebeurd in verband met de risico van de antistoffen in het bloed en het de nier kon afstoten. Daarnaast had ik een trombosebeen en een flinke bloeding rondom de donornier”, vertelt Monique.

Lenard moest flink afgeremd worden

Lenard knapte vrij snel op. Lenard ging ook fit de operatie in wat hem na de tijd erg heeft geholpen. De eerste maand was hij ‘s avonds eerder moe. Hij moest zes weken rustig aan doen. “De zes weken heeft hij niet gered. Hij moest flink afgeremd worden, want hij wou al veel sneller weer actief zijn omdat hij zich goed en fit voelde. L

enard heeft geen klachten of er last van dat hij nu maar één nier heeft. Ik vind het fijn dat het met hem goed gaat anders zou ik mij enorm schuldig voelen. Ik ben zo enorm dankbaar, dit kan ik niet in woorden uitdrukken”. 

Herstel gaat moeizaam

“Helaas merk ik zelf nog niet erg dat het beter gaat nu ik een donornier heb. Ik ben steeds erg moe en heb weinig energie. Ik reageer heftig op de afstootmedicatie. Het herstel gaat moeizaam en langzaam. Ik had een andere verwachting dus merk nu ook dat het mentaal pittig is. Ik ben de weg even wat kwijt op het moment. 

Volgens de arts is het een lange weg met veel geduld. De arts gaf ook aan dat een niertransplantatie er in eerste instantie voor is dat je niet doodgaat. En dan is het afwachten hoe het herstel gaat en hoe je eruit komt. De meesten denken waaronder ik zelf ook, je krijgt een nier en je kunt weer verder met je leven. Maar zo eenvoudig blijkt het niet te zijn”. 

Revalidatie traject

Monique gaat op eigen verzoek een revalidatie traject van drie maanden in na de zomer in het Beatrixoord in Haren. “Ik hoop en ga ervan uit dat het er over een paar maanden heel anders uitziet dan nu. Ik blijf en ben zeker positief en geloof er zeker in dat het goed gaat komen. Eventueel met de nodige aanpassingen. Elke dag is weer een stap vooruit”. 

Leg je keuze vast

“De tijd die ik in het ziekenhuis lag heb ik meerdere transplantatie patiënten gesproken die door een donor, zowel van een levende donor als overleden donor, het leven weer terug hebben gekregen. Er is nog steeds een tekort aan donoren waardoor er veel mensen overlijden. Wanneer je bedenkt dat één donor acht levens zou kunnen redden. Het is niet iets waar je misschien veel over nadenkt of over na wil denken maar ik zou tegen iedereen willen zeggen …. Denk erover na, praat er over en leg je keuze vast!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 4 uur geleden