Kerknieuws

Op weg naar Pasen 2020

Door de redactie

In de periode naar Pasen worden er in de 40 dagentijd zeven Stille Momenten georganiseerd. Op Paasmorgen vindt de Paasjubel plaats op de begraafplaats Dennenhof. Het thema van de Stille Momenten sluit aan bij de expositie van Jan Aanstoot die diezelfde periode te zien is in het Middendorpshuis in Den Ham.

Ook dit jaar wordt tijdens de 40 dagentijd wekelijks een Stil Moment van een half uur gehouden. Deze momenten vinden dit jaar plaats in de Hervormde Kerk te Den Ham. De zeven Stille Momenten worden gehouden op de zes vrijdagen voor Pasen en de laatste op Witte Donderdag. Dat is op vrijdag 28 februari, 6, 13, 20, 27 maart, 3 april en op donderdag 9 april. Aanvang: 19.30 uur. De 40 dagentijd begint op de Aswoensdag. Wanneer je dan begint te tellen en de zondagen niet meetelt (zondagen zijn feestdagen omdat het de opstandingsdag is), kom je precies bij Pasen uit! In de 40 dagentijd doen we dingen vaak net even anders. Door bezinning en door te vasten, richten we ons op God en onze naaste. We leven toe naar Pasen, het opstandingfeest. In Stille Momenten en bij de Paasjubel kunnen we elkaar hierbij tot steun zijn. Het Stil Moment bestaat uit: Schriftlezing, gebed, samenzang, een moment van stilte en muziek.

Op de avond direct na afloop van het eerste Stil Moment (28 februari) wordt de expositie geopend van Jan Aanstoot. Hij exposeert in deze periode in het Middendorpshuis in Den Ham. Het thema van deze expositie is het project Matthäus-Passion : Johann Sebastian Bach Veertien aria's uit de Mattha¨us als basis voor veertien olieverfschilderijen. Naast de beeldende kunst is voor Jan Aanstoot muziek een tweede grote passie. Bach stond aan het begin daarvan: als twaalfjarige kocht Jan zijn eerste langspeelplaat, met daarop Bach's dubbelvioolconcert. Thuis werd er graag en vaak gezongen en uitvoeringen van de Passies van Bach hoorden bij de muzikale opvoeding. Jaren geleden speelde Jan al met het idee om aria's van Bach te verwerken in zijn schilderkunst. Dat idee moest langzaam rijpen en pas in november 2010 zette hij zijn eerste doek op. In maart 2011 was het project voltooid. Een groot deel van deze doeken is tijdens zijn expositie te zien.Tijdens elk Stil Moment staat een schilderij van hem centraal. Het collectedoel is: Open Doors. "GertJan Engberts (uit Den Ham) gaat 24 april aanstaande naar Zuid-Korea om een Muskathlon te lopen. Een Muskathlon is een ultieme uitdaging (hardlopen/mountainbiken/wandelen) op een extreme locatie waarbij iedere deelnemer €10.000,- ophaalt in de strijd tegen onrecht. GertJan gaat door middel van het hardlopen van een hele marathon (42 km) inzetten voor de vervolgde christenen in Noord-Korea en daarmee voor het werk van Open Doors. De collecte van Stille Momenten is mede bestemd voor GertJan z'n sponsorloop." Ook dit jaar is er weer een Paasjubel op het Paasfeest. Zondagmorgen 12 april om 8.00 uur op de algemene begraafplaats Dennenhof, Dennenweg 13 in Den Ham. De Paasjubel die ze vorig jaar voor de eerste keer hebben georganiseerd was een bijzondere ervaring. Ook dit jaar zingen ze paasliederen en lezen we over het opstandingsleven tussen de graven. Na een kort gebed is er gelegenheid om een narcis neer te leggen op het graf van een dierbare. De zang wordt begeleid door enkele leden van muziekvereniging Juliana.

Hartelijk welkom. We hopen van harte dat de Stille Momenten en de Paasjubel u en ons helpen om de weg naar Pasen 2020 te gaan. Namens de werkgroep Stille Momenten

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer