Afbeelding
De Toren

Stroming zorgt voor snelle tijden bij Vechtrace

ma 7 oktober 2019 Sport

Op zaterdag 5 oktober heeft de 28ste Internationale Vechtrace plaats gevonden. Er hadden 64 boten zich ingeschreven en 128 roeiers gingen over de finish. Er waren tien ploegen uit Engeland en negen uit Duitsland. Veertien roeiverenigingen uit heel Nederland hadden zich aangemeld met in totaal 44 boten. De 61 vrijwilligers zorgden ervoor dat alles goed verliep.

De Vechtrace is een wedstrijd over 5 kilometer. De start is in Duitsland en de finish bij de sluis ¿ de Haandrik- bij Gramsbergen. Het is een traject met veel bochten en bij de brug bij Laar moeten de roeiers met hoge snelheid tussen de pijlers door.

De hevige regenval van de afgelopen dagen zorgde voor een extra uitdaging voor de organisatoren (Roei Vereniging Salland en Bootsclub Nordhorn). Op woensdag dreef er zoveel troep (rietpollen, takken en zelfs boomstronken) in het water dat er nauwelijks geroeid kon worden. Door het bovenstrooms spannen van een tijdelijke kabel over de rivier werd een nieuwe aanvoer tegen gehouden. En de rest werd door vrijwilligers in een motorboot opgeruimd. Een hele klus. De regenval zorgde ook voor veel stroming in de rivier. Hierdoor werden er snelle tijden neergezet. Zes ploegen bleven onder de twintig minuten. Maar het betekende ook dat bij het roeien naar de start hard gewerkt moest worden, 5 km tegen de stroom is niet niks en dan nog een wedstrijd van 5 km.

Het baanrecord werd met 6,2 seconden gebroken door de herendubbel twee van Aengwirden (Heerenveen) en staat nu op 19.19,3. Jeugdlid Merijn van Roeivereniging Amycus (Almelo) was in zijn skiff slechts 12 seconden langzamer (19.31,5). Het was ideaal roeiweer. Weinig wind, geen regen en af en toe een zonnetje. Bij terugkeer bij Roeivereniging Salland werden roeiers en toeschouwers warm ontvangen met de eigen gebakken taarten, tosti’s en lekkere soep. De volgende Vechtrace is op zaterdag 3 oktober 2020.

Afbeelding
Orchideeën en wilde flora van het Springendal Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Lever uw afgedankte fietsaccu in Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor coronacrisis Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Dien uw ideeën voor een leefbare omgeving in en win een prijs Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Juni 2022: belangrijke maand voor actief HCM Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Maak met uw idee kans op 5.000 euro Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Inkoopactie: laatste week om in te schrijven! Hardenberg 23 uur geleden
Afbeelding
Vechtstromen wil meer diversiteit in bestuur Hardenberg 25 mei, 16:00