Afbeelding

Probleemoplosser werkt niet

wo 28 september 2022 Politiek lokaal

Een tijd geleden kreeg ik een melding op mijn computerscherm. Het gaf een voor mij verwonderlijke tekst weer, waar ik de laatste tijd veel aan moet denken. “Het probleem kan niet met probleemoplosser worden vastgesteld. Sluit probleemoplosser”. We zitten midden in rumoerige tijden, lokaal en landelijk. Om maar niet te praten over wat er in de landen om ons heen gebeurt. En het baart me zorgen, hoewel ik ook optimistisch ben voor de langere termijn.

Mijn gedachten over de probleemoplosser begonnen bij de start van de nieuwe raadsperiode. Hoewel de gemeente moet nadenken over een aantal grote vragen bleven de echte vragen in de raad uit en uiteindelijk wisten we het te beperken tot een padelbaan, een ophaalbrug en vragen over cultuur die onbeantwoord bleven. Als het gaat over de grote vraagstukken, zoals de problemen in de landbouw, de woningmarkt en het klimaat kijken we graag naar Den Haag waar ze beleid moeten maken dat wij dan gaan volgen. Maar bij de beschouwingen op de begroting zei premier Rutte dat de regering niet in staat is om alle problemen op te lossen. Ik vraag me zelfs af of ze weten wat die problemen werkelijk zijn. Als we aan de ene kant met geld strooien om de symptomen voor een tijdje weg te nemen maar ondertussen de echte oorzaken niet aanpakken. Dan komen we bij de discussie in de raad rondom de energietoeslag. De rijksoverheid heeft besloten een toeslag te geven aan mensen die in de problemen dreigen te komen door de oplopende kosten. We geven een eenmalig bedrag aan de huishoudens van onder de 130% van het bijstandsniveau. Dat is mooi natuurlijk maar de vragen in de gemeenteraad gingen meteen over de huishoudens die net wat meer verdienen, maar ook in de problemen komen door onder andere de gasprijs. Wat we daar mee gaan doen? Dat weten we niet. Maar we doen al zoveel! Vragen bleven onbeantwoord, moeten we nog uitzoeken en komen we op terug.

Dat ik optimistisch ben voor de langere termijn komt door wat ik om me heen zie gebeuren bij jongeren. Zij denken op een positieve manier na over hoe ze met de aarde en elkaar willen omgaan (uitzonderingen daargelaten). Dat er mensen zijn die buiten de politiek om nadenken, acties ondernemen om deze aarde een beetje mooier te maken. Ik zou het zelf fantastisch vinden om die mensen een groter podium te geven. Waarom? Omdat volgens de grote filosoof Socrates een staat bestuurd moet worden door mensen die rechtvaardig zijn: mensen die weten hoe het is om het goede te doen.

Ik twijfel de laatste tijd sterk of wij in de politiek (mij zelf incluis) die kwaliteiten bezitten. Ik hoop van wel maar dan moeten we af van het oplossen van de symptomen van een probleem. En het probleem zelf onderkennen. Misschien gaat dan de probleemoplosser weer werken.

Jacco Rodermond, D66

Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 9 uur geleden