Afbeelding

Vrijheid is verantwoordelijkheid

wo 18 mei 2022 Politiek lokaal

De ChristenUnie mag de komende vier jaar weer deel uit maken van het college in onze gemeente. Als christelijk-sociale partij staat ons, in een even brede als diverse coalitie, een dienstbare rol te wachten. 

Want verbinding leggen zit in ons DNA: tussen de partijen, tussen groepen mensen, tussen de kernen in de gemeente en ook (boven)regionaal. Wij zien dat als onderdeel van ons mandaat en verheugen ons op de komende vier jaar, want de handen moeten uit de mouwen. Net als de andere partijen, of dat nu coalitie- of oppositiepartijen zijn, streven wij graag onze idealen na, in de hoop en verwachting het goede te doen voor de gemeente Hardenberg.

Bijna twee weken geleden vierden wij 77 jaar vrijheid. Maar sinds 24 februari van dit jaar woedt er, naast vele andere brandhaarden wereldwijd – laten we die en de slachtoffers daarvan vooral niet vergeten – weer een oorlog in Europa. Door de beelden van verwoesting, dood en verderf voelen de veelgehoorde woorden in de voorbije twee corona-jaren over “onze oorlog tegen een onzichtbaar virus” wat ongemakkelijk. Helemaal als we bedenken dat in sommige landen de situatie is gebruikt om democratische controle aan de kant te schuiven, critici monddood te maken. Een recept voor ongelukken, omdat democratie kwetsbaar is. Want wat is mijn overtuiging waard, als ik daarmee een ander het zwijgen opleg? Wat is mijn luxe en comfort waard als ik daarmee de aarde vernietig? Wat is mijn welvaart waard als ik er niet van wil delen? Wat is vrije pers waard als we journalisten bedreigen? En wat zijn grote politieke woorden waard als we daarmee onvrede aanwakkeren en mensen tegen elkaar opzetten? De Duitse predikant en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer zei het zo: “Vrijheid ís verantwoordelijkheid. Zonder verantwoordelijkheid is vrijheid willekeur.”

Laten we onze democratische vrijheid inhoud geven door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen. Door solidair te zijn met elkaar, elkaar te horen en te zien, de ruimte te geven die we onszelf ook gunnen en de helpende hand te reiken als dat nodig is. Deze tijd vraagt dat van ons, omdat willekeur een bedreiging is voor onze samenleving. De ChristenUnie Hardenberg is daarom blij met de titel van het nieuwe coalitie-hoofdlijnenakkoord: oog voor elkaar, blik op de toekomst. Want wij geloven dat dit onze opdracht is: te zorgen voor onze naasten en verantwoordelijk om te gaan met alles wat ons op deze aarde gegeven is. En zo Hem te eren, die er altijd was en altijd zal zijn, voor iedereen.

Simone Hof

ChristenUnie Hardenberg

Afbeelding
Publiek geniet van ‘La douce France’ Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie in Meestershuus Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Korting op OV-jaarabonnementen Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Uitslag Bridgen Dedemsvaart 4 uur geleden
Afbeelding
Kiek hier eens Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Henk en Ali zestig jaar bij elkaar Hardenberg 23 uur geleden
Afbeelding
Ommer Bissingh Internationale Dag Ommen gisteren
Afbeelding
Escaperoom in Gramsbergen Hardenberg 11 aug, 11:53