Afbeelding
De Toren

Hoe denkt de politiek in gemeente Hardenberg over de Nashville-verklaring

vr 11 januari 2019 Politiek lokaal

‘De ondertekenaars van de Nashville-verklaring maken gewoon prima gebruik van hun recht op vrije meningsuiting, niets mis mee’.

De stelling is als volgt:

CDA:

De stelling klopt, als de woorden ‘gewoon prima’ en ‘niets mis mee’ weggelaten worden!

Het CDA ervaart dat de inhoud van de verklaring ver af staat van christelijke waarden als naastenliefde en rechtvaardigheid waarbij ‘elk mens tot zijn of haar recht kan komen’.

De inhoud van de Nashville-verklaring kan zelfs kwetsend zijn en aanzetten tot onverdraagzaamheid en dat kan niet de bedoeling zijn vanuit christelijk oogpunt bezien.

Het CDA verwijst liever naar hetgeen helder in de bijbel verwoordt staat: ‘Spreek geen kwaad van elkaar. Ben jij zo goed dat je in alle opzichten over een ander kan oordelen?’.

GroenLinks

Oneens. De verklaring is een klap voor de LHTBI+ gemeenschap. Natuurlijk moet er ook over geloof en seksualiteit vrij gesproken kunnen worden maar deze verklaring geeft geen ruimte voor gesprek. Iedereen moet zelf weten hoe hun religie willen invullen. Hier hebben de ondertekenaars van de verklaring niets over te zeggen. Het is onacceptabel dat ze het moeilijker maken uit te komen voor je seksualiteit. Gelukkig is er veel verzet tegen de verklaring. Dit verzet komt overigens ook uit de kerken. Er zijn petities gestart om een tegengeluid te laten horen, die zijn tienduizenden keren ondertekend, een sterk maatschappelijk signaal.

OpKoers.nu

De ondertekenaars van de Nashville-verklaring maken gewoon prima gebruik van hun recht op vrije meningsuiting. Niets mis mee.

OpKoers.nu is het eens met de stelling. In Nederland mag je bijna alles zeggen, maar… het hoeft niet. Gehoord en gelezen de discussie vragen wij ons wel af: wie wordt hier nou beter van? Gelukkig kennen we in Nederland de scheiding van kerk en staat. Wat betreft de Nashville-verklaring: De kerkbesturen moeten daar zelf een beslissing in nemen. Wat betreft de gemeente: Hardenberg was vorig jaar en ook dit jaar de meest toegankelijke gemeente van Nederland dat houdt in dat er in Hardenberg voor een ieder een plek is dus ook voor Homo’s Lesbiennes Transgenders enz.

ChristenUnie

De Nashville-verklaring waar nu zoveel over te doen is, is een vertaling van het Nashville Statement waarin staat hoe christenen moeten omgaan met het geloof, op onderwerpen als het huwelijk en seksualiteit. De fractie van de ChristenUnie is van mening dat het gesprek over geloof en homoseksualiteit niet is gediend met deze verklaring. Het gesprek daarover is belangrijk, raakt mensen en moet daarom - wat je opvatting ook is - respectvol en open gevoerd worden. Jezus’ eerste boodschap voor deze wereld is niet een lijst met do’s en don’ts, maar een hartelijke uitnodiging die duidelijk maakt dat iedereen welkom is bij Hem. Wie je ook bent. Als christenen moeten we in onze samenleving niet allereerst een opgeheven vinger laten zien, maar vooral een luisterend oor en een helpende hand.

VVD

Met die ondertekening is alles mis. Homoseksualiteit is geen aandoening zoals de verklaring aangeeft. De geaardheid van mensen is door de jaren heen niet veranderd. Wat wel is veranderd is hoe we ermee omgaan. We hebben stappen gezet. Maar blijkbaar nog een lange weg te gaan. Dat is erg verdrietig. Wij willen een inclusieve samenleving zijn, dan moeten we ook iedereen accepteren zoals die is. Normaal gesproken zijn wij wars van symboolpolitiek echter lijkt het nu wel nodig te zijn. Laten we de regenboogvlag hijsen op alle gemeentelijke gebouwen. In onze gemeente hoort iedereen erbij!

PvdA

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Je hebt de vrijheid om te zeggen wat je wilt. Maar dat wil nog niet zeggen dat je dan maar alles moet gaan zeggen en publiceren wat je wilt. De Nashville-verklaring met ronduit discriminerende artikelen van een stelletje halve gare zeloten krijgt naar ons oordeel veel te veel aandacht. Maar het is natuurlijk schandalig om hele bevolkingsgroepen in hun bestaan te ontkennen op basis van je geloof. Al zijn we wel benieuwd of de SGP afdeling Hardenberg de Nashville-verklaring verwerpt of niet. Dan weet u in aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen in ieder geval waar u wel of niet op moet stemmen!

Afbeelding
Publiek geniet van ‘La douce France’ Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie in Meestershuus Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Korting op OV-jaarabonnementen Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Uitslag Bridgen Dedemsvaart 4 uur geleden
Afbeelding
Kiek hier eens Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Henk en Ali zestig jaar bij elkaar Hardenberg 23 uur geleden
Afbeelding
Ommer Bissingh Internationale Dag Ommen gisteren
Afbeelding
Escaperoom in Gramsbergen Hardenberg gisteren