Afbeelding
De Toren

Maak het gebruik van Openbaar Vervoer buiten de spitsuren gratis voor senioren!

vr 15 februari 2019 Politiek lokaal

Bovensstaande stelling s bedacht door de PvdA

PvdA

In de periode van 2016 tot 2040 zal het aantal personen met een leeftijd van 75 jaar of ouder bijna verdubbelen. Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen, ook wanneer zij minder mobiel worden. Als het aanbod van bussen en treinen afneemt en de afstand tot voorzieningen toeneemt kan dit ertoe leiden dat deze groep niet meer bij essentiële voorzieningen zoals de supermarkt of het ziekenhuis kan komen. Dat accepteren wij niet. Waar dit dreigt, gaan wij samen met bewoners, gemeente en provincie, aan de slag om passende oplossingen te zoeken, zoals gratis openbaar vervoer voor senioren.

CDA

Het CDA vindt dat het openbaar vervoer toegankelijk moet zijn voor iedereen, jong en oud. Gratis openbaar vervoer buiten de spitsuren voor alleen senioren: dat gaat te ver. Toekomstbestendige kernen zijn afhankelijk van goede bereikbaarheid. Het CDA denkt dat inwoners van de gemeente Hardenberg eerder kiezen voor ‘goed openbaar vervoer’ dan voor ‘gratis openbaar vervoer’. De afgelopen jaren is een aantal lijnbussen weggesaneerd. Daarom wil het CDA graag onderzoek naar meer verschillende mogelijkheden van openbaar (regionaal) vervoer. Daar zetten we ons voor in. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid ten aanzien van deze stelling bij de provincie en niet bij gemeenten.

ChristenUnie

Het zou natuurlijk nog mooier zijn als openbaar vervoer altijd gratis is, voor iedereen. Maar om hier voor senioren mee te starten, als onderdeel van een maatregelenpakket om eenzaamheid te voorkomen, lijkt de ChristenUnie een goed idee. Want mee blijven doen in de samenleving, hoort voor ons gewoon bij ‘waardig ouder worden’. Eenzaamheid komt onder senioren relatief veel voor, omdat ouder worden vaak gepaard gaat met verlies van mobiliteit en daardoor vermindering van sociale contacten. Als reizen met het openbaar vervoer buiten de spits (want dan zijn er vaak nogal wat lege plaatsen) gratis is, kan dat helpen bij het tegengaan van eenzaamheid.

GroenLInks

Jaren geleden is hier in Amsterdam al een proef mee geweest. Dit had een positief effect op het tegengaan van eenzaamheid. GroenLinks is daarom ook voor gratis OV maar niet alleen voor de senioren. Er zijn ook andere groepen waarvoor eenzaamheid een groot probleem is. Iedereen moet familie en vrienden kunnen bezoeken ook als ze ver weg wonen. Gratis OV voor senioren, minima en andere kwetsbare groepen draagt daar ongetwijfeld aan bij. Wellicht kan dit met de provincie, want die gaan immers over OV, opgepakt worden. Het meest haalbare lijkt ons een proef op een buslijn of de buurtbus.

OpKoers.nu

Maak het gebruik van Openbaar Vervoer buiten de spitsuren gratis voor senioren!

Deze stelling doet me denken aan de vroegere reclame van de NS: Waar zouden we zijn zonder de trein... behalve in Mariënberg, Hardenberg en Gramsbergen, in alle andere 26 kernen van onze gemeente... Enkele kernen kunnen nog (te langdurig) gebruik maken van buslijndiensten maar een groot deel is afhankelijk van de vrijwilligers van de buurtbus (waarvoor alle waardering). OpKoers.nu is van mening dat senioren het meeste vrijwilligerswerk opknappen in onze gemeente en onmisbaar zijn in onze samenleving. Zulke mensen scheep je niet af met een gratis ‘treinkaartje’ naar nergens...

50Plus

Vanaf 17 februari wordt er geen contant geld meer aangenomen in de buurtbussen i.v.m. veiligheid en betrouwbaarheid. Gem. Hardenberg heeft 3 buurtbussen (de Krim, Beerzeveld en Bruchterveld). In het openbaar vervoer (bussen) is dit al het geval. 50PLUS Hardenberg maakt zich zorgen om de ouderen en sociaal zwakkeren die bijv. niet in het bezit zijn van een pinpas/creditcard of alleen weekgeld krijgen. Hoe wordt dit gecompenseerd? Extra verkooppunten, maar waar ? Bereikbaarheid van/naar de kernen moet goed zijn. Iedereen moet er gebruik van kunnen maken. Kortom maak het gebruik van openbaar vervoer buiten de spitsuren gratis voor senioren en sociaal zwakkeren.

VVD

Natuurlijk kun je zeggen, de bus en trein rijden al, wat maakt het uit of senioren erbij in stappen? Maar zo werkt het niet. Alle openbaar vervoerders zijn zelfstandige bedrijven. Dat betekent dat de overheid openbaar vervoer voor senioren zou moeten inkopen bij NS, Arriva of Syntus. Dat is dus niet gratis. Daar komt bij dat de gemeente helemaal niet gaat over openbaar vervoer. De gemeente gaat wel over het lokale wegennet en dat moeten we voor nu tip top onderhouden en waar mogelijk klaar maken voor toekomstige toepassingen zoals zelfrijdende auto’s want die komen er aan en die brengen onze senioren van deur tot deur wanneer ze maar willen. Laten we daar op inzetten.

D66

Gratis bestaat niet. Als we een dergelijk kadootje willen weggeven zal het ergens vandaan moeten komen. Dat gaat dan ten koste van andere, misschien wel meer belangrijke opgaven zoals de energie-omwenteling of de zorg. Bovendien behandelen we hiermee de senioren als een groep die niet voor zichzelf kan zorgen. Dat is niet juist; er zijn mensen op leeftijd die nog prima hun weg weten te vinden. Ik weet niet welk probleem PvdA hiermee wil oplossen maar gratis vervoerskaartjes zal niet het antwoord zijn. Liever kijken we naar mogelijkheden om eenzaamheid (wat hier misschien achterligt) aan te pakken. En als we kijken naar openbaar vervoer ook naar andere oplossingen, meer op maat. Maar dat is niet aan de gemeente alleen; daar spelen ook de vervoerders zelf en de provincie een belangrijke rol.

Afbeelding
Politie houdt fietsendieven aan in Mariënberg Hardenberg 7 minuten geleden
Afbeelding
Publiek geniet van ‘La douce France’ Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie in Meestershuus Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Korting op OV-jaarabonnementen Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Uitslag Bridgen Dedemsvaart 5 uur geleden
Afbeelding
Kiek hier eens Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Henk en Ali zestig jaar bij elkaar Hardenberg gisteren
Afbeelding
Ommer Bissingh Internationale Dag Ommen 11 aug, 12:08