Afbeelding
De Toren

De toekomst van onze boeren

wo 11 september 2019 Politiek lokaal

De laatste dagen komt D66 veel in het nieuws en op social media. Niet altijd positief, merk ik omdat voorstellen van mijn partij op onbegrip stuiten van sommige mensen, ook hier in Hardenberg. Een klein voorbeeld is het voorstel uit Amsterdam om lachgas alleen toe te staan wanneer dit wordt gebruikt met biologisch afbreekbare ballonnetjes. Ik geef meteen toe dat dit een vreemd voorstel is. Maar hier zie je wel twee onderwerpen waarvoor ik ook in Hardenberg mijn best probeer te doen: een betere regulering van drugsgebruik (zie onze voorstellen om productie en verkoop van wiet te legaliseren, in combinatie met betere voorlichting) en beter omgaan met onze omgeving door niet zomaar ballonnen te laten slingeren; die zijn immers levensgevaarlijk voor vogels! De combinatie echter maakt het wat ridicuul en daar kunnen we misschien beter over nadenken, voordat een dergelijk proefballonnetje de lucht in gaat.

Maar ernstiger is het harde pleidooi om de veestapel te halveren. Deze oproep doet geen recht aan de boeren, ook in Hardenberg dus, die zich al jaren inzetten voor het verbeteren van hun bedrijfsvoering waar het gaat om milieu, dierenwelzijn en een schonere omgeving. Hier is natuurlijk nog veel winst te behalen maar de discussie zoals nu aangezwengeld zet een hele beroepsgroep in een kwaad daglicht, sluit mensen buiten en geeft een scheef beeld. Mijn idee is niet dat boeren de schuld zijn van de woningbouwproblematiek! In een ingewikkelde stikstof-discussie wordt er nu te makkelijk gegrepen naar een stok om boeren mee te slaan.

Ik zou graag het gesprek met de boeren op een andere manier willen voeren. Bijvoorbeeld zoals Von Martels dat deed richting de landelijke verkiezingen: we moeten eens gaan nadenken over wat grotere vragen: hoeveel voedselproductie hebben we eigenlijk nodig? Hoe verdelen we dat en waar liggen dan de kansen en knelpunten?

Of professor Jan Rotmans die stelt dat we de gehele voedselketen moeten bekijken: we gooien veel weg, overproduceren daardoor en geven de boeren een oneerlijke prijs terug voor hun harde werk. Dus ook naar onszelf kijken: willen we ook voor dierenwelzijn, een beter milieu en een gezonde leefomgeving iets meer betalen voor ons eten?

Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen van hoe ik wil praten over de toekomst van de landbouw. En dat gaat niet over een simpele oplossing als: het mes erin!

(Jacco Rodermond, D66 Hardenberg)

Afbeelding
Publiek geniet van ‘La douce France’ Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie in Meestershuus Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Korting op OV-jaarabonnementen Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Uitslag Bridgen Dedemsvaart 4 uur geleden
Afbeelding
Kiek hier eens Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Henk en Ali zestig jaar bij elkaar Hardenberg 23 uur geleden
Afbeelding
Ommer Bissingh Internationale Dag Ommen gisteren
Afbeelding
Escaperoom in Gramsbergen Hardenberg gisteren