Afbeelding
De Toren

Energietransitie, liggen we OpKoers?

wo 24 maart 2021 Politiek lokaal

Bijna elke dag komt er wel iets voorbij als het gaat over energie en klimaat. De beschikbaarheid van fossiele brandstoffen is eindig, en daarnaast komen bij de verbranding ervan broeikasgassen vrij. Broeikasgassen reguleren de temperatuur op aarde. De gemiddelde temperatuur van de aarde gaat omhoog, de zeespiegel stijgt en extremer weer komt vaker voor. En nog duidelijker, in de provincie Groningen zien we de gevolgen van de gaswinning. Dit betekent dat we op zoek moeten naar alternatieven. Overigens begint dit natuurlijk met besparen, alle energie die we besparen, hoeft niet opgewekt te worden. Via de RRE regeling (Regeling Reductie  Energiegebruik) heeft de gemeente Hardenberg de beschikking gekregen over een behoorlijk budget waarmee we onze inwoners in staat stellen zelf te kijken welke oplossing het beste bij je past. In een informatie bijeenkomst voor de raad werd onlangs verteld dat er al meer dan 5.000 waardebonnen verzilverd zijn met een gemiddeld bestedingsbedrag van 250 euro. Er is dus in een korte periode door onze inwoners voor 1.250.000 euro geïnvesteerd in energiebesparende producten, een mooi resultaat.


RES

RES staat voor Regionale Energie Strategie. Nederland is door de rijksoverheid ingedeeld in dertig energie regio’s. Hardenberg valt onder de regio West-Overijssel. Eén van de afspraken is dat deze dertig energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes. Binnenkort zal de RES in de gemeenteraad besproken worden, met de bijdrage die Hardenberg hierin doet. Overigens hebben we als raad al een keer de eerste aanzet hiertoe besproken. De ambities die in het MJP (MeerJarenPlan) duurzaamheid van onze gemeente staan, zijn één op één overgenomen in de RES West-Overijssel. Het gaat dan over met name drie onderdelen, te weten: Zon op dak, zon op land en windenergie. En voor wat het laatste betreft kennen we allemaal de discussie rond het gebied Bergentheim-Kloosterhaar-Sibculo. De OAG (Omgeving Advies Groep) is daar bezig om te kijken hoe er invulling kan worden geven aan de mogelijkheid van opwek van windenergie in dat gebied. De OAG staat op het standpunt dat er in dit proces alleen maar gewerkt kan worden met fysieke bijeenkomsten. In afstemming met het college heeft de OAG tijdens de eerste lockdown de boel dan ook stil gelegd. We zijn blij dat we van het college hebben begrepen dat samen met de voorzitter van de OAG is besloten niet eerder weer op te starten dan komend najaar. Mensen hebben op dit moment wel wat anders aan hun hoofd en wanneer er weer gestart gaat worden moet ook zeker zijn dat er niet nogmaals een onderbreking komt. Waar we ook blij mee zijn is dat het college heeft besloten in de tussentijd gaat inventariseren wat nu precies de plannen zijn om ons heen. We horen geluiden dat vier (buur)gemeenten in de RES Twente plannen hebben voor windmolens en ook over de grens in Duitsland zijn de zelfde geluiden. Met name vanuit Kloosterhaar komen veelvuldig vragen wat dit voor dit gebied gaat betekenen, “we komen er toch niet tussenin te zitten”.

Tot slot is de raad onlangs ook bijgepraat door Enexis over de netcapaciteit of anders gezegd, het onderbreken daarvan. Alleen voor het terug leveren van elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op daken van woningen is nog wel ruimte. Er is een enorm investeringsprogramma om de netcapaciteit te vergroten, maar de vraag van Enexis is dan wel om concreet te zijn waar dit moet gebeuren. Daar zal bijvoorbeeld de RES meer duidelijkheid over moeten geven. Al met al is het wel duidelijk dat we nog maar aan het begin staan van een enorme transitie waar iedereen mee te maken krijgt. Bovenal
denken we dat belangrijk blijft: Hoofd koel, voeten warm.

OpKoers.nu

Afbeelding
Politie houdt fietsendieven aan in Mariënberg Hardenberg 38 minuten geleden
Afbeelding
Publiek geniet van ‘La douce France’ Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie in Meestershuus Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Korting op OV-jaarabonnementen Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Uitslag Bridgen Dedemsvaart 5 uur geleden
Afbeelding
Kiek hier eens Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Henk en Ali zestig jaar bij elkaar Hardenberg gisteren
Afbeelding
Ommer Bissingh Internationale Dag Ommen 11 aug, 12:08