Afbeelding

Geldezel

wo 3 november 2021 Politie aan het woord

Stel je voor: iemand biedt jou geld aan in ruil voor het lenen van je pinpas. Voor je het weet ben je een moneymule, ook wel geldezel of katvanger genoemd. Het zijn allemaal termen voor mensen die door criminelen geronseld worden om hun pinpas en pincode af te staan. Helaas komt dit steeds vaker voor.

Regelmatig kom ik in contact met jongeren die - al dan niet onder dwang - hun bankpas inclusief pincode hebben afgegeven. En dat is het vaak al te laat. Als jeugdagent zie ik dit veelal gebeuren bij - kwetsbare - jongeren. Er worden ‘gouden bergen’ beloofd, maar het beloofde geld krijgen ze niet. Maar wat krijgen ze dan wel? Allereerst is de kans op een strafblad groot want je bent immers strafbaar voor fraude en witwassen. Daarnaast kunnen ze voor langere tijd geen gebruik maken van financiële diensten vanuit de bank. Toekomstige geldezels worden vaak benaderd via social media, zoals Snapchat of Instagram. De bedoeling van de crimineel is om crimineel geld weg te sluizen zodat de hij uit beeld blijft van de politie.

Afgelopen zaterdag kwam het ‘geldezel-verhaal’ in Hardenberg wederom voorbij. Wat begon met een algemene verkeerscontrole ging al snel naar het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed van drugs. Bepaalde strafbare feiten geven ons als politieambtenaren een aantal bevoegdheden, zoals bijvoorbeeld het doorzoeken van een voertuig en het fouilleren van de verdachte. Uiteindelijk werden een grote hoeveelheid contant geld en meerdere bankpassen aangetroffen. De verdachte werd hiervoor aangehouden en de recherche heeft de zaak in onderzoek. Dit toont maar weer aan dat ondermijning heel dichtbij is.

Word jij benaderd en verzocht om je pinpas en/of pincode af te geven? Denk na, wees slim en doe het niet! Maak het bespreekbaar met mensen die je vertrouwt en meld het bij de politie. Je kan contact met ons opnemen door een bericht te sturen via Instagram op account jeugdagenten_hardenberg of te bellen met 0900-8844. Anoniem melden kan natuurlijk ook. Dit kan door te bellen naar 0800-7000.

Irene Bijker

Afbeelding
Familiefestival in Slagharen op Koningsdag Hardenberg Ingezonden 50 minuten geleden
Afbeelding
Jennie Meijer met Pensioen Hardenberg Ingezonden 1 uur geleden
Wim en Seine Kiwiet
Sjoelclub SIOS trots op Nederlands Kampioen! Hardenberg Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Terugblik Funeral Fair | afscheid, uitvaart, gedenken Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Weer van alles te doen in feestweek Kloosterhaar Hardenberg 17 uur geleden