Afbeelding

Politiejargon

wo 6 oktober 2021 Politie aan het woord

Sinds de komst van C2000, al enige jaren geleden, is het niet meer mogelijk om met een scanner de politie frequentie te beluisteren. Voor een aantal fanatieke scannerboys was deze overgang een groot gemis. Zij konden niet meer meeluisteren van hetgeen de dienders onderling over de ether riepen. 

Dat taaltje van de politie is een vreemde mengelmoes van codes, afkortingen en formeel taalgebruik. De meldkamer en de eenheden spreken elkaar over de mobilofoon aan met “u”. Als je nu zou meeluisteren dan hoor je kreten als “OC, wij gaan retour met een 8’tje” Ofwel; “meldkamer, wij gaan naar het bureau met een persoon die onder invloed van alcohol een auto heeft bestuurd”. Of collega’s vragen om de “bonk”’ omdat ze een stormram nodig zijn om een deur te forceren. Daarnaast vragen ze bij het OC een kenteken op: ”Siërra Delta 883 Hotel, en of hij nog iets open heeft staan”. Waarna ze te horen krijgen dat de tenaamgestelde “1000” is. Met andere woorden; geen openstaande boetes, geen registraties. Een “matje” is een aanrijding materieel, maar eerst pakken de collega’s nog even een IGP-tje (werkopdracht in de wijk). 

Als de nachtdienst fluisterend aangeeft dat ze “even op de voetjes zijn” dan hebben ze hun auto geparkeerd en gaan ze (waarschijnlijk bij een verdachte situatie) het laatste stuk lopend om een dader niet te alarmeren. En de laatste IBT dag bestond uit AZ, SV en EHDP. Snapt u het nog? 

Voor ons als dienders zijn al die kreten gesneden koek, niemand die hier vreemd van opkijkt. De komst van een nieuwe koffiemachine levert nog meer codetaal op. Daar waar we vroeger een Bravilor koffiezetapparaat (met zo’n groot filter) hadden en je alleen zwart of met melk dronk, is dit nu anders. Bij een rondje koffie is er geen sprake meer van koffie-zwart of met melk. Nu kunnen er meerdere keuzes worden gemaakt; nummertje 0 voor een theetje, 49 voor een koffie met melk en een choco is een 77. En ook hier zijn we snel aan gewend.

Zo, column geschreven, door met een opgemaakte I-8. Natuurlijk onder het genot van een 33. …met een zoetje…

Jan Anne Brink

Operationeel Expert GGP - wijk

Afbeelding
Inloopuurtje Media Ukkie Dagen Hardenberg 10 minuten geleden
Afbeelding
Sjoelen Hardenberg 36 minuten geleden
Afbeelding
Sjoeluitslagen Sios'83 Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
LEADER gaat vanaf 2 april weer open! Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
The Hackensaw Boys (USA) in de Gashouder Hardenberg 1 uur geleden