Afbeelding

Kerstnachtdienst in juli

wo 14 juli 2021 Politie aan het woord

Mijn collega en ik rijden na de koffie het eerste rondje van de nachtdienst. Het is begin juli en nog best warm buiten. Na korte tijd zien we een oudere vrouw lopen. We schatten haar begin 70. Ze draagt een boodschappentas bij zich. We groeten haar als we passeren. Toch zit het ons niet lekker en we keren onze dienstauto. We spreken de vrouw aan. Zij lijkt geen interesse in ons te hebben, maar oogt ook wat angstig. Na een stukje te hebben meegewandeld geeft ze toch antwoord op de vraag die we haar stellen. “Ik ben onderweg naar de Kerstnachtdienst”. Zet haar tas neer en we zien dat in die tas een grote zware zwerfkei ligt. Hoe die daarin is gekomen weet mevrouw niet.

Het lijkt erop dat mevrouw in de war of misschien dementerend is. We vragen naar haar naam en stellen haar voor om haar naar huis te brengen. Echter…dat weet ze niet meer. Allerlei vragen helpen niet om te achterhalen wie ze is. We vragen of ze met ons mee wil gaan naar het bureau, maar dat wil ze niet. Haar laten lopen is geen optie. De uitnodiging voor een kop koffie “mag het ook thee zijn?” doet wonderen en even later staan we in de werkkamer van ons bureau. De overige collega’s snijden net een vlaai aan i.v.m. een verjaardag. We vragen aan mevrouw of zij ook zin heeft in een stukje taart bij haar kopje thee.

Zeker heeft ze dat en ze neemt enthousiast plaats aan de ronde tafel. Daar zitten we dan…7 dienders en een onbekende mevrouw. Het is even stil. Dan kijkt mevrouw langzaam de kring rond…draait haar hoofd wat scheef en zegt dan opeens; “zeg…zijn jullie broers en zussen van elkaar”? Een collega vraagt wat zij daar mee bedoelt. “Nou” zegt ze “omdat jullie allemaal dezelfde kleren aan hebben”.

Door zoekwerk komen we achter de identiteit van mevrouw, en ook aan het telefoonnummer van een dochter. Korte tijd later is mevrouw thuis en neemt haar dochter de zorg over.

Enkele dagen later staat er een kaart in de briefingsruimte. Van de dochter. Ze schrijft; “moeder weet niet meer waar ze is geweest. Wel dat het erg gezellig was”.

Jan Anne Brink

Operationeel Expert GGP - wijk

Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 3 uur geleden
Zo ziet de Aziatische hoornaar er uit .
'Jagen' op Aziatische hoornaar Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Waardering voor zwerfafvalvrijwilligers Hardenberg 3 uur geleden